Obama signalerer hård linje i kampen om gældsloftet

Præsidenten advarer om "katastrofale konsekvenser", hvis Kongressen nægter at hæve gældsloftet.

Foto: JONATHAN ERNST.
Læs mere
Fold sammen
Hæv gældsloftet i god ro og orden eller risiker katastrofale konsekvenser.

Så klar er udmeldingen fra USAs præsident Barack Obama forud for det næste store slag om USAs gældsloft til marts. Her vil republikanerne endnu engang forlange massive besparelser for til gengæld at hæve gældsloftet. Lykkes det ikke at lave en aftale, så vil USA ikke kunne betale sine regninger, hvilket vil udløse en verdensomspændende økonomisk krise, skriver The Guardian.

I 2011 lykkedes det i sidste øjeblik at lave en aftale, men balladen kostede en nedgradering i USAs kreditværdighed, og Obama advarer nu sine modstandere.

"Hvis Kongressen nægter at give USA evnen til at betale sine regninger til tiden, så kan det betyde katastrofale konsekvenser for verdensøkonomien. Sidste gang Kongressen truede med dette, led hele vores økonomi under det. Vores familier og forretninger har ikke råd til dette farlige spil igen," sagde han i sin ugentlige radiotale.

Republikanerne på deres side vil forlange besparelser for hver eneste dollar, som gældsloftet bliver hævet med. Obama har ikke afvist besparelser, men kun hvis det ikke sænker væksten i økonomien. Han forlanger samtidig, at de rigeste amerikanere skal fratages forskellige smuthuller i skattelovgivningen.