Obama bliver trynet af sine egne om handelsaftale

Obama lider det ene nederlag efter det andet. Men der er stadig håb for handelsaftalerne.

Den amerikanske præsident Barack Obama med den demokratiske minoritetsl­eder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE

Præsident Barack Obama har lidt et alvorligt nederlag i Kongressen. Ovenikøbet et dobbelt­nederlag, som irriterer store dele af det amerikanske erhvervsliv. Han fik i fredags nej til at få udvidet sine beføjelser, når de endelige aftaler om en storstillet handels­aftale med 11 lande i Stillehavs-regionen skal færdigforhandles. Dermed mistede han muligheden for at kunne være sikker på at få en aftale hurtigt igennem den politiske proces. For uden de udvidede beføjelser kan Kongressen konstant blokere for dele af aftalerne.

Det var ovenikøbet hans eget demokratiske parti, der spændte ben for ham. Det værste for os i Europa er, at når Obama ikke kan få sit eget parti til at acceptere, at han kan forhandle en aftale igennem, så vil en lignende med EU også blive problematisk. Alle håbede, at de ville blive færdigforhandlet i 2016.

Og skal man kigge på det politiske cirkus, der foregik i Kongressen, hvor republi­kanerne for en gangs skyld var enig med præsidenten, så så det ikke for kønt ud. Selv hans tætteste allierede, den demokratiske minoritetsl­eder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, som har en fremtrædende plads i partiet, gjorde intet for at få vendt stemningen.

Størsteparten af det republikanske parti ønsker frihandelsaftalerne. Så her var der ingen problemer. Eller næsten ikke. For der var selvfølgelig nogle, der fulgte demokraternes nej i den afstemning, der fulgte. Men generelt anser republikanerne en frihandels­aftale for at være et gode for væksten og for økonomien og dermed for amerikanske job, mens demokraterne – støttet af fagforeningerne – frygter, at USA bliver snydt i den slags aftaler, så alle job udflages til Kina og andre lignende lande.

Meget på spil

Og der er rigtig meget på spil i disse forhandlinger med mange job-muligheder både for USA og for Stillehavs-regionen og for Europa. Vi taler om flere hundredtusinde job, hvis beregningerne ellers holder stik. Men det demokratiske nej indvarsler også nogle helt andre problem­stillinger – nemlig at demokraterne er ved at skruen tiden tilbage til dengang, da fagforeningerne spillede en stor rolle i politik. Man kan også mærke det på Hillary Clintons præsidentvalgkamp. Hun har – på trods af at hun tidligere har været en frihandelspolitiker – holdt munden lukket for at tage bestik af situationen. Dermed er hun heller ikke kommet Obama til undsætning, som han ellers i høj grad trænger til.

Der bliver dog flere afstemninger i den kommende tid, og det ser også ud til, at der måske kan hentes nogle kompromisser. Pelo­si sagde helt tydeligt, at hun ville have en langt bedre aftale end den, der tegnede sig nu, således at de amerikanske arbejdere var garanterede job. Og hun ønskede også at få republikanerne tvunget til at stemme for en infrastrukturpakke, som kan hjælpe med til at få sat gang i en række offentlige arbejder med at vedligeholde veje og broer og jernbane­systemer.

Men når alt det er sagt, så bliver aftalerne både med Stillehavs-regionen og med EU forsinkede. For lige om lidt starter en ny runde valgkampe – ikke mindst valget til den næste præsident – og det er klart, at politikerne vil blive presset hjemme i deres kredse for garantier for, at handelsaftalerne ikke underminerer følsomme amerikanske job.

Hillary Clintons rolle

Men venstrefløjen i det demokratiske parti er langsomt, men sikkert ved at vinde ind­flydelse – også på præidentvalgkampen. Man kan tydeligt se det på Hillary Clintons kampagne, hvor hun i dén grad forsøger at tage bestik af den venstrefløj, hun tidligere har haft et dobbelttydigt forhold til. Hun er i dag mere klar i sine politiske udmeldinger og har skarptunet sine synspunkter, så de passer ind i venstrefløjens synspunkter, selv om alle dog havde forventet, at hun ville erklære sin støtte til frihandelsaftalerne.

Hillary Clintons rådgivere sagde fredag, at hun ville have garantier for, at en sådan aftale ikke alene betød arbejde til amerikanerne, men også sikrede, at timelønnen ville stige. Og så skulle den også være så solid, at »amerikanske sikkerhedsinteresser« ikke ville blive tilsidesat. Hvad, hun mente med det sidste, var uklart. Men det var til gengæld tydeligt, at hun valgte at bevæge sig på den tyndeste linje af alle i modsætning til alt det, Clinton-familien ellers har stået for: Frihandel.

Obama vil i denne uge arbejde intenst på at få et kompromis igennem. For han er sikker i sin sag. De to frihandelsaftaler vil betyde arbejdspladser i USA, og først og fremmest vil de betyde, at alle lande spiller efter de samme regler.