Obama advarer mod ny kinesisk lov

Kinesisk antiterrorlovgivning vækker bekymring i Washington og Silicon Valley. Loven, der forventes at blive vedtaget inden for få uger, vil give kinesiske myndigheder flere muligheder for overvågning af internetbrugere og øget adgang til persondata.

Kinesiske myndigheder lægger op til, at alle firmaer i Kina skal overdrage krydteringsnøgler og adgangskoder samt installere »bagdøre« i IT-systemerne, så de kan overvåges fra officiel side. Arkivfoto: China Fotos/Getty Images Fold sammen
Læs mere

Når premierminister Li Keqiang i morgen træder frem foran de delegerede ved årets Folkekongres, vil terrorbekæmpelse og national sikkerhed uden tvivl være en del af åbningstalen. Kongressen har til opgave at diskutere og godkende nye love, og i år er en kinesisk terrorlovgivning på programmet. Kinas udgifter til politi, efterretningstjenester, beredskabsstyrker og andre myndigheder involveret i den nationale sikkerhed vokser støt.

Regeringen har indført en nultolerance-politik over for de medlemmer af det muslimske mindretal, uighurerne, der kæmper imod kinesisk overherredømme. Alligevel finder der næsten hver måned nye, blodige sammenstød sted i Kinas vestligste egne.

Derfor er det nødvendigt, at eksisterende lovgivning på området samles i en ny og mere opdateret terrorlov, lyder det fra ledelsen i Kinas Kommunistparti.

Lovens vej igennem Kinas politiske system bliver for tiden fulgt nøje – og ikke kun blandt utilfredse minoriteter i den kinesiske provins. Nogle af verdens største og mest pengestærke tech-virksomheder risikerer at blive ramt af langt mere omfattende restriktioner, hvis de fortsat ønsker en tilstedeværelse på det store – og voksende - kinesiske marked for IT-ydelser.

I sin nuværende form betyder terrorloven, at firmaer i Kina fremover skal overdrage krypteringsnøgler og adgangskoder, der beskytter data samt installere såkaldte »bagdøre« i systemerne for at give de kinesiske myndigheder mulighed for at overvåge brugerne. Samtidig lægger loven op til, at alle virksomheder – både kinesiske og udenlandske – på det kinesiske marked skal placere deres servere i Kina og føre kontrol med terrorrelateret online-indhold.

»Restriktivt og skadeligt«

Lovforslaget møder kritik både fra Silicon Valley og Det Hvide Hus i Washington. I et interview med nyhedsbureauet Reuters opfordrer Barack Obama den kinesiske ledelse til at ændre sin politik på området. Ifølge den amerikanske præsident vil den nye lov tvinge udenlandske virksomheder til at give de kinesiske myndigheder adgang til mekanismer, der vil gøre dem i stand til at »snuse rundt og holde øje med brugerne«.

»Som man nok kan forestille sig, vil tech-firmaerne ikke være villige til at gøre det,« udtaler Barack Obama, der kalder det kinesiske lovudkast for restriktivt og samtidig vurderer, at den type regulering på sigt vil skade den kinesiske økonomi.

»Jeg tror ikke, der findes amerikanske eller europæiske virksomheder, eller andre internationale virksomheder, som vil kunne slippe troværdigt af sted med at udlevere data, personlig data, til en regering,« siger præsidenten.

Kina er før blevet beskyldt for at bruge landets love til at beskytte nationale IT-selskaber på bekostning af udenlandske. De sociale medier Facebook og Twitter er blokeret i Kina, mens monopollovgivningen i flere tilfælde er blevet anvendt mod amerikanske IT-selskaber. Sidste måned blev den amerikanske processorproducent Qualcomm tildelt en bøde på 6,5 mia. kroner, fordi de kinesiske myndigheder mente, at virksomheden havde krævet for høje priser af sine kinesiske kunder. Bøden var den største af sin slags i Kina nogensinde.

Kina sender kritikken tilbage

Qualcomm, der sidste år hentede halvdelen af selskabets globale indtægter på det kinesiske marked, accepterede dommen og gik med til at ændre en række forretningsprocesser.

I Kina fører beskyldningerne om protektionisme sjældent til indrømmelser. Ikke mindst fordi, flere kinesiske IT-selskaber er forment adgang til det amerikanske marked på grund af nationale sikkerhedsforanstaltninger i USA. Samtidig har whistlebloweren Edward Snowdens mange afsløringer om amerikansk overvågning gjort det nemt for Kina at sende kritikken tilbage mod USA.

Eller som det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua formulerer det i en kommentar:

»I lyset af de seneste års talrige spionageskandaler begået af USA med dets sofistikerede hacking-teknologi er det berettiget, at Kina styrker reguleringen af cybersikkerheden i en tid, hvor voksende teknologihandel finder sted mellem verdens to største økonomier.«