Nytårsnedtur på Kinas børser

De kinesiske aktiekurser åbnede det nye år med frit fald. Dårligt nyt fra landets fremstillingssektor og frygt for mindre statslig kontrol på markedet sendte aktierne så meget i rødt, at handlen blev suspenderet.

Foto: ALEX HOFFORD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2015 var et turbulent år på de kinesiske børser. Det i en sådan grad, at det kunne mærkes verden over. Og at dømme efter årets første dag på Kinas aktiemarkeder fortsætter tendensen i 2016.

De førende indekser på børserne i Shanghai og Shenzhen faldt mandag markant fra morgenstunden, hvilket over middag førte til en midlertidig suspendering på grund af en sikkerhedsforanstaltning indført af de kinesiske myndigheder. Efterfølgende fortsatte kursdykket, og handlen blev til sidst helt indstillet.

Årsagen er bekymrende nyt fra Kinas fremstillingssektor, der igen har øget frygten for, hvilken tilstand den kinesiske økonomi befinder sig i. For femte måned i træk viste det såkaldte PMI-tal, at det står skidt til i sektoren. PMI-indikatoren for fremstillingssektor faldt til 48,2 i december fra 48,6 i november. Mange økonomer havde ventet en stigning.

Et PMI på under 50 betyder, at størstedelen af de adspurgte virksomheder melder om en negativ udvikling. Men man skal passe på med at drage forhastede konklusioner om den kinesiske økonomi på den baggrund, mener Nordeas Asien-analytiker, Amy Zhuang.

»Vi står ved vores langsigtede vurdering, at frygten for et kollaps på kort sigt er overdreven. Selv om fremstillingssektoren fortsat er afgørende for økonomien, spiller den en mindre rolle i dag end for fem år siden. Da servicesektoren fortsætter med at udvide sig støt, som indikeret af PMI for tjenesteydelser, er økonomien ikke i frit fald,« skriver hun i en kommentar.

Længe ventet reaktion

De uventede dårlige nyheder fra en af Kinas vigtigste sektorer var ikke alene om at påvirke handlen på børserne. Det sidste halve års tid har de kinesiske myndigheder forsøgt at stabilisere markedet ved at forbyde storaktionærer at sælge deres aktier i en periode. Det skete som en reaktion på det paniksalg, der hen over sommeren fik kurserne til at styrtdykke. Reglen gælder for investorer med en beholdning på over fem procent af en given aktie.

Forventninger om, at myndighederne inden længe ophæver reguleringen, var i går med til at sætte yderligere gang i salget. Det kunne hurtigt aflæses på kurserne og udløste en netop indført kontrolmekanisme, der skal modvirke for store udsving.

CSI300-indekset, der består af de største børsnoterede virksomheder, nåede i løbet af mandag grænsen for det tilladte dagsfald, hvorfor al handel blev midlertidigt stoppet. Ifølge reglerne suspenderes handlen i 15 minutter, når aktierne i indekset falder fem pct. Efter et fald på syv pct. suspenderes al handel resten af dagen, hvilket senere var tilfældet. Dermed var der tale om det største kursdyk for CSI300-indekset siden august.

Skal, skal ikke

Spørgsmålet er nu, om de kinesiske myndigheder vil lade markedet korrigere sig selv eller endnu engang gribe ind. Regeringen er blevet kritiseret for sin håndtering af sidste sommers børstumult. Kurserne fik lov til at stige til unaturlige højder, hvorefter de styrtdykkede hen over sommeren og på et tidspunkt havde barberet 43 pct. af aktiernes samlede værdi. Kombineret med en uventet devaluering af den kinesiske valuta spredte usikkerheden fra Kina sig hurtigt til resten af verden.

Netop den kinesiske regerings manglende evne til at styre de enorme udsving blev af mange set som et tegn på, at landets ledelse havde mistet grebet. I Danmark betød den kinesiske aktiepanik tidligere på året, at investorerne måtte vinke farvel til 357 mia. kroner i løbet af tre uger. Mandag førte aktienedturen i Kina ligeledes en kædereaktion med sig og påvirkede kurserne i mange andre lande. I Japan faldt Nikkei-indekset med 3,2 pct., mens det paneuropæiske FTSEurofirst 300-indeks faldt med 2,5 pct. Også det danske aktiemarked åbnede det nye år med en tilbagegang.

Kinas vigtige rolle

Flere danske økonomer vurderede forleden over for Berlingske, at Kina spiller en afgørende rolle for, hvordan de danske aktiekurser udvikler sig i det nye år.

»Kina er måske den største usikkerhed for hele den globale økonomi. Det store spørgsmål er, hvor hård landets økonomiske opbremsning bliver. Det kan få helt afgørende betydning for det danske aktiemarked. Det fik vi en forsmag på tilbage i august, hvor usikkerheden i den kinesiske økonomi gav kæmpestore dønninger på de globale aktiemarkeder,« udtalte Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, nytårsaftensdag.

Men ser man på hele 2015, har de kinesiske aktier ikke klaret sig så dårligt igen. Juni, juli og august var undtagelserne i et år, hvor det toneangivende Shanghai Composite steg med 9,4 pct.