Nytår er statistikkernes gyldne højtid

Nytår er højtid for alverdens opgørelser over året, der gik, og særligt jobprocenter og boligpriser studeres nøje. Og det går rigtig godt i mange amerikanske stater, hvor skatterne sættes ned, og huspriserne stiger.

Særligt i staten North Dakota er der grund til at glæde sig over jobstatistikken. Her er beskæftigelsen steget med hele fire procent først og fremmest på grund af talrige forekomster og udvinding af olie og skifergas. Foto: Karen Bleier/AFP Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Her ved årets slutning er det nærmest helligbrøde at håne statistikker, fordi der virkelig er mange mennesker, der har arbejdet i månedsvis på at få årets slutning til at se ud på en bestemt måde – og i USA er det ingen undtagelse.

Her bliver der udgivet tusindvis af statistikker, der siger alt om, hvor de bedste skoler er, hvilket hospital man skal lade sig indlægge på, hvis man er syg, og hvillke stater der har klaret sig bedst, når det kommer til økonomien.

For at berolige alle de danskere, der eventuelt skulle have ladet sig lokke af de vanvittig billige boligpriser i Florida de seneste par år og har købt en feriebolig, er der godt nyt.

Det går faktisk forrygende i Florida ifølge de nye statikker. Priserne på boliger er røget i vejret, og nybyggeriet er eksploderet. Faktisk er Floridas boligbyggeri steget med hele 35 procent, og priserne er visse steder gået op med flere hundrede procent i forhold til mørkeårene i 2006-2011.

Det er ikke alene Florida, der rammes af en ny boligboble. Det er også Georgia og Californien, hvor det i den henseende går stærkt. En del af de amerikanske delstater er ved at komme sig efter krisen og oplever eksplosive statistikker efter det enorme dyk, der var for nogle år siden. Så derfor er der en særlig interesse for en række statistikker her ved årets slutning.

Højdespringeren er dog North Dakota på jobområdet. De seneste fire år har der næsten dagligt været reportager i amerikanske og internationale aviser om denne delstats helt enorme fremgang på grund af olie og skifergas. Forsiderne på aviserne har været fyldte med reportager om det nye klondyke, og nogle af de amerikanske dagblade har næsten permanent udsendte medarbejdere i denne delstat for at følge jagten på gas og olie i små og øde byer, som ingen for blot et par år siden kendte til.

North Dakotas jobtal stiger og stiger, og rigdommen føler med. Der er formentlig p.t. ingen stat i USA, der har en større vækst på grund af olie og skifergas, og det kan aflæses i jobstatikkkerne, der er rigtigt gode.

Oven i deres pæne jobprocent har North Dakota fået endnu flere job tilført, således at beskæftigelsen er steget med fire procent. Et meget stort tal i forhold til, at en række amerikanske stater stadig oplever små fald i beskæftigelsen.

Men også syv andre stater oplever en stigning på mere end to procent. Det er Texas, Florida, Idaho, Georgia, Oregon, Indiana og Utah. Alle stater, som oplevede en enorm nedtur under den store recession og økononmiske deroute fra 2007.

Det går også rigtigt godt for en af republikanernes store håb, guvernøren i New Jersey Chris Christie, der også ser arbejdsløshedsstatistikken falde lidt, hvilket der bliver lagt mærke til her inden midtvejsvalget til Kongresen i 2014. Arbejdsløsheden er faldet med 1,5 procent, hvilket er pænt i de amerikanske statistikker, fordi det er en af de ting, det ikke er lykkedes at få ned. Men Chris Christie kan her i nytåret skåle på, at det er lykkedes for hans stat at knække arbejdsløshedskurven og lægger sig dermed i den samme liga som en række andre stater, der oplever et snigende opsving. Det sker bare ifølge statistikkerne ikke i stater som Arkansas, Alaska og Louisiana.

Mens det går dårligt i de stater, går det betydeligt bedre i en række af de stater, der har oplevet mest vækst som f.eks. Texas, hvor det er lykkedes at genopbygge pengetanken efter krisen. Mest i Texas, hvor der er blevet tilført hele 3,4 mia. dollar i den fond, som en række stater har til dårlige tider. Det skyldes selvfølgelig dels olie, men også at Texas har oplevet en helt utrolig vækst de seneste år.

Også Californien, der har været i stor krise, har haft mulighed for at sætte betydelige milliardbeløb til side. Til gengæld har Californien også skåret ind til benet og indskrænket antallet af offentligt ansatte.

Men sucessen i USA måles på mange måder, og især i et valgår bliver der lagt mærke til, hvor det går så godt, at man har råd til at sænke skatterne. Således er en række stater ved at omlægge skatterne, sådan at borgerne ikke skal betale direkte skatter.

Som i North Dakota, der i lighed med en række andre stater er ved at omlægge skattebyrden, så selskaber betaler skat, og borgerne kun betaler indirekte skatter gennem moms og ikke gennem deres personlige indkomster. Det har en række andre stater også. Texas er et af de mange eksempler, hvor der ikke betales direkte skatter på indkomst.