Nyt smuthul for østarbejdere

Østarbejdere kan lovligt arbejde i månedsvis, selv om de får afslag på at arbejde som selvstændige. Politiet kan intet gøre.

Østarbejdere, der søger opholdstilladelse som selvstændige, kan ikke bare arbejde fuldt lovligt, mens ansøgningen behandles i statsamtet.

De kan også lovligt arbejde videre, selv om de får blankt afslag i statsamtet. Det skriver SiDs nyhedsbrev.

Fidusen er, at anke afslaget til Udlændingestyrelsen - herefter kan østarbejderne arbejde videre helt uden kontrol, indtil styrelsen har truffet en afgørelse. Og det er ikke ualmindeligt med op til et halvt års sagsbehandling i den slags sager, oplyser Ringkøbing Statsamt.

Den praksis glæder formentlig to litauere, der i juli fik afslag på deres ansøgning om at blive selvstændige. De har anket afslaget fra Ringkøbing Statsamt til Udlændingestyrelsen og arbejder nu ufortrødent videre på Bork Havn i Vestjylland.

De udfører byggeopgaver for den vestjyske forretningsmand Karl Olav Østergard, der i maj fik en bøde på 20.000 kr. for brug af illegale litauere.

Fagbladet/sid.dk har forelagt sagen for underdirektør i Udlændingestyrelsens Opholdskontor, Inge Bruun Thomsen.

- Jeg har ingen kommentarer på nuværende tidspunkt, udover at jeg vil undersøge sagen nærmere, siger hun.

Vicepolitikommisær Bjarne Højgaard, Ringkøbing Politi pointerer, at politiet ikke kan gribe ind.

- Så længe litauernes ankesag ikke er afgjort i Udlændingestyrelsen, må de udøve selvstændig virksomhed. Det er lovligt arbejde, og så kan

vi ikke gøre noget. Sådan er reglerne efter 1, maj og det forholder vi os så til. Når afgørelsen kommer fra styrelsen, tager vi sagen derfra, siger vicepolitikommissæren til SiDs nyhedsbrev.