Nyt ryk tilbage for Frederikshavn

Byen var lige kommet sig over lukningen af Danyard. Nu stopper Ørskov bygningen af skibsskrog. »Vi må forsøge at holde lyset tændt,« siger byens borgmester.

De bebudede fyringer af 350 ansatte på Ørskov Stålskibsværft i Frederikshavn er et nyt ryk tilbage for byen, som netop var ved at komme sig oven på lukningen af værftet Danyard og det toldfrie salg til svenske turister.

- Vi var lige kommet oven på igen, siger borgmester Erik Sørensen (S). Ligesom de ansatte på værftet blev han mandag orienteret om, at værftet fremover ikke vil bygge skibsskrog i Frederikshavn, men koncentrere sig om at udstyre de skibsskrog, som bygges i lande, hvor arbejdskraften er billigere.

- Vi må forsøge at holde lyset tændt, siger borgmesteren. Han håber, at det værftsområde, som nu bliver ledigt, kan bruges til andre erhvervsformål, sådan som det med held er sket med en stor del af Danyard-området.

Borgmesteren, som er tidligere skattechef, skal ruste sig til, at skattegrundlaget bliver mindre, mens sociale og sundhedsmæssige udgifter erfaringsmæssigt bliver større ved fyringer. Frederikshavn deler dog byrden med de omliggende kommuner, da måske halvdelen af de fyringsramte bor uden for Frederikshavn.

Borgmester Erik Sørensen håber, at arbejdsopgaver for søværnets skibe bliver lagt til Frederikshavn.

- Vi har jo forsvarsministeren boende i Nordjylland, bemærker han med tanke på forsvarsminister Svend Aage Jensby (V), som bor i Aalborg.

Borgmesteren forestiller sig også, at produktion af vindmøller kunne lægges i Frederikshavn, men har skuffet konstateret, at regeringen standser opførelsen af tre vindmølleparker til havs.

/ritzau/