Nyt rentefald åbner for lavine af omlægninger

Renten drøner ned, og det giver allerede nu store muligheder for at optage lån til historisk attraktive lånerenter. Fortsætter tendensen, vil 4 procents obligationer blive det store hit bag ligusterhækkene.

En ny, gigantisk lavine af låneomlægninger hos boligejerne vil snart rulle gennem de danske villakvarterer.

Bygge- og boligrenten drøner i hvert fald ned i disse dage, og det har sendt kursen på de populære 30-årige 5 procents obligationer helt op på 99,30.

Det svarer til en rente på bare 5,18 procent, og det er meget tæt på at være den laveste rente på 30-årige lån i mands minde.

Falder renten bare 0,18 procentpoint yderligere, åbner realkreditten nye 4 procents obligationer, som vil gøre det interessant for 300.000 husejere at omlægge lån for intet mindre end 300 milliarder kroner. Det er tæt på at være en fjerdedel af alle danske boliglån.

Inden for de senere år har renten kun været en anelse lavere ganske få gange. Men ellers skal man tilbage på den anden side af Anden Verdenskrig for at opleve noget tilsvarende. Også de korte renter er med et niveau på bare lidt over to procent på det laveste niveau i nyere tid.

Udhuler opsparing
Disse enestående lave renter presser folk med pensioner og opsparing, som får deres penge dårligere forrentet end før.

Men boligejerne med gæld har til gengæld allerede nu et væld af muligheder for at optage nye billige lån eller omlægge eksisterende lån.

Kontorchef Michael Carlsen fra Nykredits finansafdeling vurderer, at 100.000 boligejere med fordel kan omlægge deres lån lige nu.

»Det er alle med 6 procents obligationer, som kan spare 45.000 kr. fordelt over hele lånets løbetid, hvis de hopper ned i en 5 procents obligationer med samme løbetid, som de har på deres gamle lån,« siger han.

Hos Realkredit Danmark siger cheføkonom Sune Worm Mortensen, at et endnu bedre valg er en 30-årig 5 procents obligation - uden afdrag, men med fast rente 30 år frem i tid.

»Men den vil man kunne spare et sted mellem 17.000 kr. og 20.000 kr. om året på ydelsen efter skat i forhold til en 6 procents obligation med afdrag.«

Selv om afdragene så stiger efter de ti år, man højst kan slippe for afdrag, så skulle denne låneform også på sigt være bedre end 6 pct. lån.

Gætter på rentefald
Både Michael Carlsen og Sune Worm Mortensen er enige om, at det hele snart kan blive meget sjovere, hvis renten falder bare lidt mere.

»Så kommer der nemlig 4 pct. obligationer på markedet, og med den kan man få både en lavere ydelse og en større opsparing i sin bolig på samme tid,« siger Sune Worm Mortensen. Han tilføjer, at renten meget vel kan falde yderligere inden længe, så de nye 4 procents obligationer åbner. Men ingen ved som bekendt med sikkerhed, om renten stiger eller falder fremover.

Bo Overvad, økonom i Handelsbanken, vurderer dog, at både de korte og lange renter i Europa forbliver lave et halvt år eller mere endnu. Årsagen er, at det fortsat går dårligst med europæisk økonomi, og at der ikke er udsigt til hverken inflation eller markant fremgang i økonomien på denne side af sommerferien.