Nyt pres på mobilsektor

Svenske aktier: En nedjustering fra Merrill Lynch på den globale mobilsektor sænkede Stockholmbørsen tirsdag. Som ventet faldt de indekstunge aktier Ericsson og Nokia tungt.

En nedjustering fra finanshuset Merrill Lynch på den globale mobilsektor tyngede humøret på den svenske børs tirsdag. Ikke uventet blev de to indekstunge teleaktier Ericsson og Nokia slået omkuld med kursfald på fem og 4,5 pct., hvilket sendte det toneangivende OMX-indeks 2,4- pct. ned i niveau 843,45. Merrill Lynch forventer en nedgang i det mobile infrastrukturmarked på fem pct. i 2002 og venter samtidig, at Ericsson vil høre til blandt de mest sårbare selskaber. Dermed stod Ericsson øverst i rækken af kurssmæk.

Også Skandia faldt efter den svenske bank og forsikringskoncern frasælger sin globale kapitalforvaltning til Den Norske Bank for 3,2 milliarder sv. kr. Salget giver en nettogevinst på knap 2 milliarder sv. kr., men det var ikke til at holde investorerne far at sælge ud i aktien, der lukkede i kurs 76,5 (-5 pct.).

Største kursfald blev tildelt sidepapiret Pergo, hvis handel siden 2. januar har været suspenderet. Ved genoptagelsen i går faldt aktien knap 34,1 pct. Selskabet planlægger en nyemission, der skal rejse 394 mio. sv. kr. som følge af et forventet årstab på 890 mio. sv. kr. Blandt lyspunkterne lå Softronic med en stigning på 13 pct. efter en større ordre. HiQ steg på en aftale med Ericsson Mobile Plattforms om udvikling og test af mobilplatforme, mens Glocalnet steg efter direktørskifte.