Nyt politisk udspil: Liberal Alliance vil gøre det nemmere at være iværksætter

Et nyt iværksætterudspil fra Liberal Alliance blev fredag præsenteret med 15 punkter, som skal gøre det nemmere at starte sin egen virksomhed. Det er hårdt tiltrængt i en valgkamp, der ikke har fokuseret nok på erhvervslivets ønsker, mener partiformand Anders Samuelsen.

Partiformand Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Joachim B. Olsen deltager, når Liberal Alliance præsenterer iværksætterudspil hos iværksætter Toke Kruse, som ejer Billy og Bilagscan i København, fredag den 31. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis det står til Liberal Alliance (LA), skal det være nemmere at være iværksætter i Danmark. Det kræver store reformer af blandt andet skatter og pension, da iværksætterne ifølge partiet spiller en helt afgørende rolle for at skabe vækst, arbejdspladser og velstand i Danmark. Derfor har partiet fredag formiddag præsenteret et nyt udspil, der skal give mere frihed til iværksættere.

Udspillet, der hedder Et Danmark med overskud, indeholder 15 initiativer, der skal gøre iværksætterlivet mere attraktivt. Mens de store midterpartier har haft travlt med at love ufinansieret velfærd, er Liberal Alliance i stedet optaget af, hvor pengene skal komme fra. Det er nemlig partiets opfattelse, at det kræver de rette rammer, for at iværksættere fortsat kan skabe vækst – og det håber Liberal Alliance netop at gøre med udspillet.

»Det her skal være med til at gøre livet lettere for nogle af Danmarks sande helte, nemlig iværksættere. Det er dem, der er med til at skabe vækst, nye arbejdspladser og dermed også nye skatteindtægter til velfærdssamfundet, hvor de kan fordeles bagefter,« siger partiformand Anders Samuelsen (LA) til præsentationen.

Handler om gode ideer

Præsentationen af udspillet foregik hos iværksætteren Toke Kruse, der står bag regnskabsprogrammet Billy og virksomheden Bilagscan, der via digital indscanning vil gøre op med fysiske papirbilag og håndteringen af disse. Ifølge ham er det vigtigt, at iværksættere får de rette forudsætninger for at drive virksomhed.

»Iværksætteri handler om at være opfindsom. Og der er nogle gode ideer derude, som kan skabe vækst, og som kan levere løsninger, blandt andet i forhold til klimaforandringer. Der er det vigtigt, at iværksætterne har så gode rammer som muligt for at søsætte de ideer,« siger Toke Kruse.

Mange af de konkrete forslag i udspillet har LA før i tiden forsøgt at sætte på den politiske dagsorden inde på Christiansborg i forbindelse med partiets 2030-plan. Andre er derimod nye og skal blandt andet gøre det nemmere for iværksættere at spare op til pension eller bruge af pensionsformuen til at stifte ny virksomhed.

Ét forslag handler om, at loftet for indskud på ratepension næsten skal fordobles, så det fremover er 100.000 kroner, hvilket ifølge partiet vil gøre det nemmere at spare op i de år, hvor det går godt for iværksætterens virksomhed. Et andet forslag gør op med grænsen for, at man maksimalt må eje 25 procent af sin virksomhed, hvis man vil skyde pensionsmidler i den.

Derudover indeholder udspillet blandt andet også et forslag om at indføre mere undervisning i entreprenørskab i grundskolen, eksempelvis ved at indføre mere økonomi i pensum for faget matematik eller have fokus på iværksætteri i temauger – en idé, som partiet tidligere har luftet.

Og det er ideer, der for Toke Kruse kan give god mening, hvis man vil styrke den danske sans for iværksætteri.

»Danmark har et godt ry som iværksætternation, og det skal vi fortsætte med at være,« tilføjer han.

Toke Kruse er en af de iværksættere, der har savnet mere fokus på iværksætteri i valgkampen. Med Liberal Alliances nye udspil, Et Danmark med overskud, håber han at iværksættere får bedre muligheder for at leve af deres ideer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

En skandaløs valgkamp

Mange af de forslag, som partiet tidligere er kommet med, er dog blevet skudt ned af de andre regeringspartier. Det sætter spørgsmålstegn ved, om de 15 initiativer overhovedet er realiserbare denne gang.

Hvorfor præsenterer I udspillet nu? I har jo haft tre år som regeringsparti, hvor I har kunnet komme med sådan et udspil, og hvor I også havde hele embedsværket i ryggen, så hvorfor kommer I først nu med sådan et udspil?

»Det har vi jo også prøvet at gøre tidligere, men der har så været andre partier som Dansk Folkeparti, der har spændt ben for de ting, vi er kommet med. Og vi har desværre også kunnet se, at der i dansk politik indtil videre kun er kommet noget løs overbudspolitik, såsom det nylige erhvervsudspil, der ikke kommer den enkelte til gode. Nu fremlægger vi så en liste med nogle seriøse forslag, som andre virksomheder og partier forhåbentligt vil tage til efterretning,« siger Anders Samuelsen.

Men håber I på at kunne sætte det på en dagsorden her i valgkampen? Nu er der jo kun 4-5 dage tilbage, før vi skal til stemmeurnerne.

»Jeg må simpelthen sige, at der fuldstændigt har manglet et fokus på erhvervslivets ønsker i den her valgkamp. Det synes jeg, er skandaløst. Jeg tror aldrig, jeg har oplevet noget lignende. Og derfor håber vi også på at kunne sætte fokus på det, for det mangler der i den grad,« siger han.

Initiativet er også noget, som det danske erhvervsliv indtil videre har taget godt imod. I et tweet betegner direktør for Dansk Industri Kent Damsgaard initiativet som et »virkeligt godt« udspil, som sætter fokus på at skabe økonomisk velstand frem for at fokusere på, hvordan pengene skal bruges.

Der er dog som sagt meget kort tid, før valgkampen er slut. Med på trods af en kort tidsfrist og meningsmålinger, der viser en stor nedgang for LA, er partiet stadig optimistisk.

»Nu er vi i valgkamp, så vi lægger vores rene politik frem og siger, hvad vi gerne have gennemført. Så må der komme en forhandling på den anden side af valget, alt efter hvordan det står til. Men vi vil under alle omstændigheder gerne starte en positiv spiral, som virksomhederne og iværksætterne kan se meningen i. Det kan det her forslag,« siger Anders Samuelsen.