Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Jysk-Fynsk Kapitalanlæg eller JFK, som det også kaldes, vil dog under ingen omstændigheder kaldes en fond, men et erhvervsdrivende selskab. Baggrunden for selskabet skal nemlig ses som en reaktion mod de aggressive fonde, der opkøber danske selskaber med arme og ben.
Flemming Grunnet, der er indskyder i selskabet sammen med industriselskaberne AHF Holding, Hoffmann Capital, L.E. Kristiansen Erhvervsinvest og Vald. Birn Holding, er da også kommet med skarp kritik af opkøbet af ISS og på det seneste TDC.
Holdningen er, at kapitalfonde tænker for kortsigtet og drukner virksomhederne i gæld, inden de sælges videre med fortjeneste.
»Vores holdning er, at vi skal tjene penge i virksomhederne og ikke på virksomhederne. De fleste virksomheder vil nok have det bedre med sådan nogle ejere som os end med en fond, hvor de skal skifte ejer hvert femte år,« siger Flemming Grunnet, der er stifter af plastvirksomheden Primo.
Direktør for det nye selskab bliver Per Christensen, der kommer fra virksomheden SP-Moulding. Han forklarer, at JFK faktisk bliver et konglomerat af selskaber, hvor der ikke tænkes på et salg i den anden ende.
»Vi skal først og fremmest hjælpe virksomhederne igennem den svære fase, så de kan vokse. Og vi vil trække på vores store netværk af erhvervsfolk, så vi kan få en bestyrelse på plads, der kan bakke direktøren op,« siger Per Christensen.
Forsigtig belåning
Han understreger, at KFK kun går ind i stabile selskaber, hvor det nuværende ejerskab er et problem. JFK vil ikke vil gå ind i selskaber med driftsmæssige problemer, hvor der er behov for det, som kapitalfonde på nudansk kalder turn-around, altså at sænke omkostninger gennem fyringer eller andet. JFK har 110 mio. kroner at gøre godt med, og det beløb vil blive lidt forsigtigere belånt end kapitalfonde gør, så man ender med i omegnen af 350 mio. kroner at købe virksomheder for. Per Christensen skyder på, at der vil blive tale om køb af fem til syv virksomheder med cirka 100 mio. kroner i omsætning.
Det er dog ikke tanken, at selskaberne nødvendigvis skal være ejet af JFK for evigt. Et salg kan godt komme på tale senere, men der er ingen fast tidsplan for det.
Selv om der i det seneste år er kommet flere kapitalfonde på banen, som fokuserer på de mindre selskaber i Danmark, eksempelvis Dania Capital LD Equity og Odin, er de fem bag JFK overbeviste om, at der nok skal være selskaber for selskabet at købe.
»Jeg får allerede flere tilbud om at investere i selskaber, end jeg kan håndtere i mit ventureselskab Genua, så der skal nok være nogle, der er interesserede i at tale med os. Desuden har vi landet besat med folk - fra Nordjylland til København,« siger Flemming Grunnet.
Han afviser ikke, at et JFK II eller et JFK III vil se dagens lys, men der kommer ikke flere ind i den nuværende ejerkreds.