Nyt megamilliardkrav på vej mod BP

Det britiske olieselskabs seneste forlig efter Deepwater Horizon-ulykken lukker langt fra sagen - BP stirrer nu et nyt søgsmål på hele 94 milliarder kroner i øjnene.

Sådan så det ud efter eksplosionen på Deepwater Horizon i april 2010. Kort efter sank platformen, og olien begyndte for alvor at fosse ud i Den Mexicanske Golf. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knapt er blækket blevet tørt på den fire milliarder dollar store forligsaftale, som BP har indgået med de amerikanske myndigheder, før det britiske olieselskab skal gøre sig parat til at en endnu større lussing.

I næste uge begynder et civilretligt søgsmål mod BP ved distriktsdomstolen i New Orleans, og her vil oliegiganten blive præsenteret for et erstatningskrav på 17 milliarder dollar (ca. 94. mia. kr.) for sin rolle i oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf i 2010. Det skriver amerikanske Los Angeles Times.

Første fase af retssagen vil angiveligt sætte fokus på årsagerne til eksplosionen på platformen Deepwater Horizon, som kostede 11 mennesker livet, og som efterfølgende resulterede i, at anslået fire millioner tønder råolie strømmede ud af dybhavsboringen og forurenede havmiljøet i golfen.

Den nye sag handler om, i hvilken grad der blev sløset med sikkerheden om bord på boreplatformen, der var leaset af BP til olieboringer i golfen. En tidligere retssag har fastslået, at sikkerhedssløseriet i sig selv var en »uagtsom handling«. Men hvis der var tale om en »groft uagtsom handling«, så åbner det for, at BP kan blive ramt af et endnu større erstatningskrav end det nuværende. Det skyldes, at BP indtil videre er blevet idømt en bøde på 1.100 dollar pr. tønde olie, der endte i havet.

Er der tale om grov uagtsomhed, suser bøden op på 4.300 dollar pr. tønde.

Den anden del af sagen ventes at kunne komme i gang til sommer. Den handler om hvor meget olie, der fossede ud i havet efter ulykken. Den afgørelse kan også få stor betydning for erstatningen. Et stridspunkt er blandt andet, at det lykkedes BP at få inddæmmet og opsuget en væsentlig del af olieforureningen på ulykkesstedet. Spørgsmålet er, om BP så kan få »rabat« for den handling.

Der er stadig mulighed for, at hele sagen ender i et forlig. Men lige nu er der ikke forsonlige toner fra anklagemyndighedens side af.

»Vores intention er at bevise, at BP handlede groft uagtsomt, og at virksomheden var involveret i bevidste sikkerhedsforsømmelser, der var årsag til ulykken,« siger Wyn Hornbuckle, talsmand for det amerikanske justitsministerium, ifølge Los Angeles Times.

BP afviser modsat de allerhårdeste anklager.

»Grov uagtsomhed er en meget alvorlig anklage, som BP ikke mener man kan imødekomme i denne sag,« siger olieselskabets advokat Rupert Bondy ifølge avisen og tilføjer:

»Det var en tragisk ulykke, der skyldtes flere forskellige årsager og som involverede flere forskellige parter. Vi er fuldt ud overbeviste om, at der ikke var tale om grov uagtsomhed.«

Det er meget store beløb, det handler om i sagen om ulykken på Deepwater Horizon. Indtil videre opgør BP sine tab på sagen til 24 milliarder dollar (133 mia. kroner), og angiveligt har oliegiganten regnet med, at hele sagen kan komme til at koste den 42 milliarder dollar. BP er blevet mødt af en byge af sager og erstatningskrav som følge af ulykken, der blandt andet resulterede i, at over 1.000 kilometer kyststrækning blev forurenet.

Sagen har også givet en alvorlig ridse i lakken på BPs image. Det skyldtes ikke mindst den tidligere topchef i olieselskabet Tony Haywards uheldige handlinger og udtalelser i forbindelse med ulykken.

Vil du genopfriske nogle af Haywards mest omdiskuterede udtalelser, så klik her.