Nyt kræftmiddel kan blive milliardforretning

En af verdens største medicinalvirksomheder, GlaxoSmithKline, er på vej med et nyt brystkræftmiddel, der kan give virksomheden et salg på otte til ni milliarder kroner om året.

Brystkræftmidlet hedder Tykerb og er rettet mod den form for brystkræft, der hedder HER2-positiv brystkræft, som udgør knap 25 procent af alle brystkræfttilfælde.

Både på kræftafdelinger i Danmark og internationalt igangsætter GlaxoSmithKline i øjeblikket flere forsøg, der skal dokumentere brystkræftmidlets potentiale.

GlaxoSmithKline forventer, at det er mindst lige så stort som brystkræftmidlet Herceptin fra biotekvirksomheden Genentech og medicinavirksomheden Roche.

"Vi ser en mulighed for at forbedre den nuværende behandling og tror, at potentialet er mindst lige så stort som Herceptin - men forventer, at det bliver større," siger læge hos GlaxoSmithKline i Danmark, Peter Pedersen.

Herceptin er blevet betegnet som det mest betydningsfulde nye kræftmiddel af overlæge Michael Andersson ved Onkologisk Klinik på Rigshospitalet. Tidligere har han sagt til Business.dk:

"Herceptin har i gennemsnit forlænget levetiden med næsten et år hos patienter med udbredt brystkræft, og det er usædvanligt. Hvis midlet bruges forebyggende efter en brystkræftoperation, hvor alt kræften er fjernet - så har det i kombination med kemoterapi halveret risikoen for tilbagefald og reduceret risikoen for at dø med en tredjedel."

Ser man på den økonomiske side af sagen, kan GlaxoSmithKline se frem til et årligt salg af Tykerb på otte til ni milliarder kroner, hvis det har samme potentiale som Herceptin.

Salget af Herceptin i 2006 er således estimeret til otte til ni milliarder kroner på globalt plan. Det fortæller medicinal- og biotekinvestor Palle Holm Olesen fra Bank Invest. Han vil dog se flere data fra GlaxoSmithKline, før han vil sætte ord på sine forventninger til lægemidlet.

"Der skal rigtig gode data til for, at GlaxoSmithKline kommer derop. Men det er da muligt. Som udenforstående er der stadig en del data, som mangler at blive rapporteret og som forventes at komme de næste seks til 12 måneder. Det vil være afgørende for, hvor optimistisk, jeg tør være," siger Palle Holm Olesen.

Kræftmidler udgør 15 procent af det globale lægemiddelmarked - eller 38 milliarder dollar.