Nyt kæmpemarked for Rockwool

Rockwool kører på højtryk og udnytter nu al sin produktionskapacitet. Lige om hjørnet ligger et helt nyt kæmpemarked for isolering.

Efter flere år med jævn til svag vækst er den danske isoleringsgigant Rockwool på vej mod stærke vækstrater.

Allerede i år vil salget af dansk stenuld vokse med ni pct., så Rockwool tangerer en omsætning på ni milliarder kr., og fra 2006 åbner der sig et helt nyt marked, når EUs direktiv om energiforbrug i bygninger træder i kraft.

Meningen er at der for fremtiden skal ses på en bygning som helhed, når man vurderer dens energiforbrug, hvor man i dag ser på hvert enkelt byggemateriale hver for sig.

Hensigten er at minimere energiforbruget i nybyggeri af en vis størrelse. Men direktivet kommer også til at omfatte bygninger, der bliver renoveret, hvis de er over en vis størrelse. Det vil sige at en gammel bygning, der kommer under renovering, efterfølgende skal leve op til de skærpede energikrav, der kommer til at gælde for nye bygninger.

Og der er lagt op til store investeringer i at reducere energiforbruget i Europas bestand af huse og erhvervejendomme.

Et gennemsnitligt dansk hus bruger i dag 16 liter olie pr. kvadratmeter om året. Et splinternyt hus bruger syv liter, og det skal efter det kommende danske bygningsreglement formodentlig ned på fem liter pr. kvadratmeter.

»Der har stort set ikke været nogen vækst i isoleringforbruget i Vesteuropa. Men de nye regler vil give en markedsvækst, der er betydelig,« siger Rockwools koncernchef Eelco van Heel, som dog ikke ønsker at satte tal på Rockwools forventninger.

Konkurrence
Han påpeger, at producenterne af isoleringsprodukter også må imødese konkurrence fra f.eks. producenter af døre og vinduer, som også vil gøre deres til at nedbringe energiforbruget.

De nye energiregler stiller store krav til Rockwools produktionsapparat, som allerede nu er næsten fuldt udnyttet.

»Rockwool har aldrig haft så høj en kapacitetsudnyttelse som nu. Vi rammer allerede loftet nu, og vi er nødt til at få mere ud af produktionsapparatet, end vi allerede gør,« siger Eelco van Heel.