Nyt domænenavn til mobile netsteder

Ni virksomheder inden for tele- mobil- og IT-området har foreslået et nyt internet-domænenavn, der skal bruges til mobile tjenester på nettet.

Navnet på det nye domæne er ikke bestemt, men det kan blive .mobile eller .phone. Hjemmesider med dette efternavn skal være særligt beregnet til at blive brugt via mobilnettet, så de bl.a. kan ses på små skærme og ikke er så datatunge som almindelige web-sider.

Forslagsstillerne til det nye domæne omfatter virksomheder som Nokia, Microsoft, Orange, Vodafone, Hewlett-Packard og Samsung.

Domænenavnene på nettet reguleres af sammenslutningen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, eller ICANN, der i disse dage lægger sidste hånd på modtagelsen af forslag til en ny runde "top level domain" navne, som er de sidste bogstaver efter punktummet i en netadresse, fx .dk, .com og .net.

Fristen for at søge om nye domæner er i næste uge, men i går udløb fristen for at indbetale de 45.000 dollar (275.000 kr.), som det koster at få det selvregulerende råd i ICANN til at behandle en ansøgning.

Den 19. marts offentliggøres forslagene, der i denne omgang alle er såkaldte "sponsored Top Level Domains", som er forbeholdt visse brancher eller interesseområder, der til gengæld forpligter sig til at vedligeholde domænet, herunder selv betale for behandling af ansøgninger til det.