Nyt aktiespil på vej

Investeringer i aktier kan give store tab.Derfor er aktiespil en god måde at teste sig selv, før man sætter rigtige penge i spil på virkelighedens aktiemarked. Nyt spil med nordiske aktier her i avisen til foråret.

Et nyt aktiespil starter onsdag 9. marts 2005. Til forskel fra det spil, som netop er afsluttet, vil man her også kunne investere i aktier fra de øvrige nordiske lande - så det bliver lidt mere avanceret og i en lidt større udgave.

Det oplyser direktør Brian Kudsk fra Alm. Brand Bank.

»Hvor mange aktier, der kommer til at indgå i næste spil, har vi ikke besluttet endnu. Det må folk vente med at få besked om. Men vi er sikre på, at der kommer en ny spillerunde med meget store og flotte præmier til foråret,« siger han.

Spillet er gratis at deltage i og afvikles for at skabe interesse for aktier.

Og for at give folk mulighed for at afprøve deres evner på de finansielle markeder, når ATPs nye folkebørs åbner 1. januar 2005. Her vil over tre millioner danskere få mulighed for at investere deres SP-opsparing i en bred vifte af papirer.

Spred risikoen
Om private skal investere i aktier med deres pensionspenge eller frie midler, afhænger af mange forhold.

Men normalt siges det, at aktier giver mere i afkast end eksempelvis obligationer eller andre pengeanbringelser. Det gælder på langt sigt, og når man ser på hele aktiemarkeder under ét. Udsvingene i aktier er dog store, så man skal normalt være forberedt på at have en lang tidshorisont.

Samtidig er det svært at ramme aktier, der bevæger sig præcis som markedet, så med mindre man vil tage en stor risiko eller kan sprede sig over mange aktier, er det bedre at holde sig til obligationer.

Spredning på flere papirer kræver, at man har mange penge, så man skal helst have mindst 200.000 kroner i opsparing, før man begynder at investere i aktier, og før man kan sprede sin risiko på mindst fem til seks forskellige aktier.

Sælger tror på nedgang
Aktiespil givet let det indtryk, at aktier er en hurtig smutvej til store og nemme penge. Men sådan er det ikke. Aktier er risikable og tænk på, at hver gang man køber en aktie, fordi man tror, den skal op i kurs, så er der en anden, der sælger, fordi han eller hun tror, den har toppet.

Tænk også på, at man på velfungerende finansielle markeder er oppe imod meget hårde modstandere. Ingen uden forstand på skak ville drømme om at spille mod verdensmesteren i den tro, at man kunne vinde. Men mange kaster sig glædeligt ud på aktiemarkedet og tror, at de kan gøre det bedre end selv de største eksperter.

Med aktier gælder det om tænke sig godt om og også søge rådgivning, hvis man ikke har stor erfaring på området.