Nykredit: USA kan overraske positivt i år

Torsdagens overraskende gode nøgletal for det amerikanske boligbyggeri styrker chancerne for, at væksten i verdens største økonomi går hen og overrasker i 2013.

Det skriver Ulrik Bie, chefanalytiker i Nykredit Markets, i en kommentar.

Den seneste tids nøgletal fra USA har budt på flere positive overraskelser, og torsdagens data for både nytilmeldte ledige og påbegyndt boligbyggeri var stærkere end ventet, noterer Ulrik Bie, der hæfter sig ved, at det påbegyndte boligbyggeri er på det højeste niveau siden juni 2008.

Så mens der stadig er et meget langt stykke vej, før byggeaktiviteten er tilbage på niveauet før krisen, er der ifølge ifølge Nykredits chefanalytiker ikke nogen tvivl om, at pilen nu peger opad.

- Dagens tal føjer sig til den efterhånden lange række af nøgletal, som peger mod, at amerikansk økonomi har fastholdt tempoet fra tredje kvartal i årets sidste måneder. Gårsdagens Beige Book peger anekdotisk mod moderat vækst, som passer med vores vurdering af, at væksten måske har været hele 2,5 pct. kvartal til kvartal i fjerde kvartal mod vores vækstskøn fra november på 1,2 pct. kvartal til kvartal, skriver Ulrik Bie.

- Den stærke afslutning på året indikerer også, at politisk dysfunktionalitet i Washington ikke har bremset den stærke dynamik i den private sektor. Da vi i forvejen forventer et stort fald i den offentlige efterspørgsel, betyder data fra den private sektor, at vores skøn for vækst i 2013 på 2,2 pct. hurtigt kan vise sig at være for negativ, fortsætter Ulrik Bie, der i samme kommentar hæfter sig ved onsdagens tal for industriproduktionen i december, som viste en pæn vækst.