Nykredit: Huspriserne stagnerer

Det er nu så dyrt for folk at købe hus eller lejlighed, at prisniveauet ikke kan stige mere, mener realkreditinstituttet.

Boligudgifterne sluger nu så stor en del af danskernes indtægter, at der med stor sandsynlighed er lagt låg på husprisernes himmelflugt. På kun godt tre år - siden pinsepakkens gennemførelse - er boligudgifternes andel af gennemsnitsfamiliens indkomst efter skat vokset med op mod 30 pct.

Det betyder, ifølge en ny undersøgelse af boligejernes økonomi som Nykredit har havet for dagbladet Børsen, at mange familier i dag bruger halvdelen af deres nettoindkomst på boligen.

Mange boligkøbere spænder økonomien hårdt, og pinsepakkens reduktion af rentefradragets værdi har kun gjort ondt værre. For mange familier er det kun de seneste års rentefald, der har gjort det muligt for dem at købe fast ejendom.

- Boligkøbernes budgetter er gradvist strammet til, og det kan være et af de første signaler på, at vi er ved at nå toppen af, hvad markedet kan bære, hvis det kommende opsving giver sig udslag i kraftige rentestigninger, siger Nykredits kommunikationschef Henrik Hougaard. Han understreger dog, at Nykredit ikke forventer deciderede generelle prisfald på boligmarkedet.

/ritzau/