Nykredit frygter græsk exit fra eurosamarbejdet

Der er lagt op til hårde konfrontationer mellem Grækenland og det øvrige EU på mødet i eurogruppen onsdag og topmødet mellem regeringscheferne torsdag.

Foto: ARIS MESSINIS. Grækenlands premierminister Alexis Tsipras klarede sig gennem en mistillidsafstemning i det græske parlament. Nu venter resten af eurozonens ledere.
Læs mere
Fold sammen

Hos Nykredit er man ikke sikker på, at møderne ender succesfuldt. I hvert fald er Nykredit tæt på at gøre en græsk exit fra eurosamarbejdet til sit hovedscenarie.

Sådan lyder det fra Ulrik Bie, cheføkonom i Nykredit, i en analyse.

Den græske regering vandt tirsdag en tillidsafstemning i det græske parlament efter tre dages debat. Premierminister Tsipras nyder opbakning fra over 70 pct. i meningsmålingerne.

- Vi har tidligere fokuseret på den meget hårde tone i regeringens retorik og ikke mindst de fortsatte udfald mod Tyskland. Hele opgøret med de europæiske partnere bliver præsenteret som en genopretning af national stolthed og værdighed. Det gør det meget svært at indgå kompromiser, lyder begrundelsen fra Ulrik Bie på, at et græsk farvel til euro er et muligt hovedscenarie.

Den græske finansminister har over for udlandet fremført, at man vil bevare 70 pct. af de gennemførte reformer og lave om på 30 pct.

- Tirsdag gik man videre med privatiseringen af Piræus havn som et tegn på, at alt ikke var sat i stå. Men da regeringen samtidig forsøger at omgøre privatiseringen af en guldmine og den gamle lufthavn i Athen, er det et spørgsmål, om der er nogle, som har lyst til at kaste sig ud i den slags politisk usikkerhed, påpeger Ulrik Bie.

Kun Kina kan tænkes at være interesseret.

- Kina er også standby til at tilbyde finansiering, hvis forhandlingerne med Europa bryder sammen. Kina finansierer i forvejen blandt andet Venezuela. Det vil være en helt uacceptabel situation for de europæiske partnere. Men Athen forsøger at bruge alt som pression, anfører Nykredit.

På den anden side blev fronterne også trukket hårdt op.

- ECB's cheføkonom, Praet, fremførte i går, at ELA (ECB's nødlåneprogram til bankerne red.) er en brofinansiering og skal være en bro til noget. Det er kun tænkt som en kortvarig facilitet, og da græske banker allerede medio januar fik de første tilsagn, kan ECB meget vel tænkes at trække tæppet væk under banksektoren ved udgangen af måneden, hvis der ikke foreligger en politisk løsning, vurderer Ulrik Bie.

Markedet reagerede tirsdag positivt på håbet om et kompromis, blandt andet også på rygter om, at EU-Kommissionen skulle have udarbejdet et kompromisforslag.

- Det var ikke noget, vi troede på, og hvis nogen havde været i tvivl, var den tyske finansminister Schäuble tirsdag meget kategorisk i sin afvisning af forhandlinger. Den tyske holdning er således klokkeklar: Grækenland har finansieringen på plads i det nuværende hjælpeprogram. Ønsker man ikke at videreføre programmet, må man klare sig selv, understreger Nykredit.