Nye tegn på svaghed i Kina

Kinesiske nøgletal giver ny spænding om aktiernes retning. Både produktion og nye ordrer går tilbage, og spørgsmålet er, hvad Kina gør for at dæmme op for udviklingen.

Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye nøgletal viser, at Kinas økonomi er stadig blød i knæene - men dog ikke så bløde, at der er udsigt til en gentagelse af sidste uges aktiepanik. Det vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

»PMI tallene er svage, men dog ikke dramatisk svage. Den kinesiske cnetralbank, PBOC, har flere gange nedsat renten og sænket bankernes reservekrav. Efter dagens tal er det sandsynligt, at der kommer flere af disse og andre tiltag for ikke kun at stabilisere udviklingen men både at skabe vækst og ikke mindst berolige de investorer, som over de seneste måneder har måttet set mere end 40 procent af værdierne af deres aktier forsvinde,« skriver Per Hansen i en kommentar til nattens kinesiske PMI-tal, der udtrykker aktiviteten i landet.

Det officielle PMI for Kina var på 49,7 og dermed tæt på 50, der ville udtrykke uforandret vækst. Det uofficielle tal, der udarbejdes af private analytikere på grund af mistillid til de officielle kinesiske nøgletal, var 47,3.

Tallene fik i nat kinesiske aktier til at falde med med op til 3,6 procent, lige som der var kursfald andre steder i Asien.

»En del af disse kursfald kan dog stamme fra gårsdagens kursfald i USA, hvor de ledende aktieindeks faldt med 0,7 til 1 procent,« skriver Per Hansen.

De amerikanske futures indikerer et tilsvarende fald, når børserne åbner senere i dag dansk tid.

Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie Investment Bank, ser også bekymring over den kinesiske vækst. Men han forventer også en reaktion fra den kinesiske regering.

»De to vigtigste underkomponenter, produktion og nye ordre falder begge i forhold til sidste måned, hvilket bekræfter bekymringen om forsat aftagende vækst i Kina. På baggrund af de seneste tal forventer vi yderligere vækststimulerende tiltag fra myndighederne i de kommende dage/uger. De svagere tal er sandsynligvis også negativt påvirket både af den voldsomme havneeksplosion og de mange fabrikslukninger i og omkring Beijing,« skriver han i en kommentar.

Han bider også mærke i, at der foruden væksttallene er offentliggjort tal for boligpriserne i de 100 største byer i Kina, som viser en stigning i priserne på en procent over den seneste måned.

»Meget tyder på, at det efterhånden er lykkedes de kinesiske myndigheder at stabilisere boligmarkedet igen, hvilket også er vækstpositivt over tid,« konkluderer han.

Helt præcist så PMI for Kina sådan ud:

  • Det officielle PMI manufactoring tal var 49,7 mod 50 sidste måned, mens non manufactoring (service m.m.) var 53,4 mod 53,9 i sidste måned.
  • Det uofficielle PMI manufactoring tal var 47,3 mod 47,8 i sidste måned, mens non manufactoring var 51,5 mod 53,8 i sidste måned.