Nye større kommuner passer fint til medierne

Det nye Danmarkskort med færre men større kommuner passer langt bedre til den danske mediestruktur, vurderer kommunalforsker Roger Buch. De nye regioner, som erstatning for amterne, får derimod problemer, siger han.

Læs mere
Fold sammen
Det nye kommunale Danmarkskort med omkring 100 kommuner mod 271 i dag bliver en gevinst for både medierne og det politiske liv.

Til gengæld kommer de nye storregioner til at svæve i et mediemæssigt tomrum. Og det kan efterlade borgerne med en følelse af, at systemet bliver uigennemtrængeligt.

Det vurderer kommunalforsker og lektor i samfundsfag på Danmarks Journalisthøjskole, Roger Buch.

»Amterne har hidtil haft en ganske god dækning på grund af de regionale aviser og regionale radio- og TV-stationer. Og som det er i dag, så passer amterne faktisk nogenlunde til regionsaviserne og TV2's og DR's stationer. Men der vil man efter reformen få en stor udfordring, for mange steder vil man stå med to-tre regionale TV-stationer og fem-ti aviser i de kommende storregioner,« siger Roger Buch, der vurderer, at det kan give problemer med både at skabe en fælles identitetsfølelse for regionen og tillige formidle basal viden om den region, som borgerne nu bor i.

Regional TV uafklaret
»Amterne har i virkeligheden været ret godt udstyret mediemæssigt - modsat kommunerne, som har fået en pauver dækning. Og der bliver det faktisk kommunerne, som nu kommer til at få en bedre position, da de størrelsesmæssigt bliver mere sammenfaldende med de regionale aviser.«

Roger Buch bemærker, at det eksempelvis endnu er uafklaret, hvordan regional-TV i Danmark vil håndtere situationen og opdele sig.

»De bakser med, hvordan de skal gribe det an. En mulighed er for eksempel færre TV2-regioner, men det vil kræve, at Christiansborg-politikerne kommer banen, hvis de ligefrem skal lægges sammen,« siger Roger Buch.

Han vurderer i øvrigt, at det på amtsligt niveau bliver sværere at presse det politiske system og den offentlige forvaltning, når medierne skal forvalte større områder.