Nye standarder for god opførsel

Omkring 60 lande samarbejder for at skabe en standard for virksomheders og organisationers etik i globaliseringen.

Maibritt Agger, Dansk Standard: »Målet er at skabe en vejledning som er praktisk anvendelig, og som fastlægger fælles normer for god opførsel, når man arbejder internationalt.« Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestikkelse, børnearbejde, miljøbelastning.

Problemer er der nok af at forholde sig til, når virksomheder søger ud i de egne af den globalserede verden, hvor love og regler ikke altid er trængt igennem. Og der kan være kort vej fra outsourcing til offentlig fordømmelse for at have handlet uetisk - eller direkte uansvarligt - trods alle gode hensigter.

Retningslinjer for, hvordan virksomheder og organisationer optræder mere etisk bevidst i en globaliseret verden, er på vej til at blive udformet i en standard for ansvarlig opførsel. I 2008 forventer den internationale standardiseringsorganisation, ISO, at kunne præsentere resultatet af fire års arbejde.

»Det er næppe realistisk at forestille sig en egentlig certificering. I samarbejde mellem virksomhederne og en række internationale organisationer prøver vi at lave en vejledning om, hvordan virksomheder kan tackle f.eks. miljøproblemer, dårlige arbejdsforhold eller korruption. Vi lægger meget vægt på, at det bliver et operationelt dokument, hvor de forskellige stakeholdere får nogle bud på, hvordan de konkret løser de problemer, de støder på,« siger centerchef Maibritt Agger, Dansk Standard.

Kedelige overskrifter
Standarden, betegnet ISO 26000, udformes i samarbejde med bl.a. Global Compact, der er FNs initiativ for virksomheders ansvar, og den internationale konvention om arbejdsforhold, ILO.

»Det er vigtigt, at der er bred opbakning om standarden fra såvel virksomheder som forbrugerside og frivillige organisationer, hvis arbejdet skal have en effekt. Ideen er, at den skal kunne bruges af alle.« siger Maibritt Agger.

Udover Dansk Standard deltager fra dansk side Novo Nordisk, Novozymes, Institut for Menneskerettigheder, Industrialiseringsfonden For Udviklingslandene, Dansk Metal, Dansk Industri, Danmarks Naturfredningsforening, Forbrugerrådet, Force Technology, Coloplast og Carlsberg.

»Mange virksomheder og organisationer har prøvet at ende på forsiden af aviserne i en kedelig sammenhæng, hvor overskrifterne har kredset om udnyttelse af arbejdere i fjerne lande, dårlig brug af bistandskroner eller eksport af farligt affald. Ideen er at implementere processer, der sikrer, at alle tager mest hensyn til samfundet,« siger formanden for det danske udvalg, Anne Gadegaard Larsen, Novo Nordisk.

Praktisk vejledning
Omkring 60 lande deltager i arbejdet med ISO 26000. Til efteråret holdes i Danmark et informationsmøde, hvor flere virksomheder og organisationer får muligheder for at tilslutte sig, og i januar holdes en international konference i Sydney om standarden.

Men er det i praksis muligt at håndhæve en standard for etik i fjerne egne af kloden?

»Vi kan ikke blande os i de enkelte landes lovgivning; og vi kan heller ikke gå ud med et direkte forbud mod f.eks. børnearbejde,« siger Maibritt Agger, Dansk Standard.

»Det handler mere om at formulere nogle minimuskrav, som alle skal forholde sig til. Man kan sammenligne det med 'comply or explain'-reglerne om virksomhedernes ledelse: Enten følger man reglerne, eller man forklarer, hvorfor det ikke er muligt at følge dem.« ds.dk