Nye piratregler bekymrer

Borgerrettighedsgrupper frygter, at EUs nye sanktioner mod ulovlig kopiering vil ramme almindelige internet-brugere.

En strøm af protester kommer nu fra borgerrettighedsgrupper, som frygter, at Europa-Parlamentets hårdhændede indgriben mod piratkopiering og piratsalg vil gå ud over almindelige Internet-brugere.

Parlamentet har vedtaget med 330 stemmer mod 151 at slå ned på den voksende piratindustri, der sælger kopierede DVD-film, computerprogrammer, musik, håndtasker og sågar driver ulovligt kopisalg af blandt andet Viagra-midler. Denne industri er voksende - af EU anslået til 60 mia. kroner i 1998-2001 - og vil ikke blive mindre, når EU udvides til 25 lande. Derfor har det været afgørende for producenterne at få loven på plads inden udvidelsen. Det sorte marked i de kommende medlemslande er nemlig større end i Vesteuropa.

Strafmulighederne omfatter beslaglæggelse af såvel produkter som penge og bankkonti men dog ikke fængsel, som producenterne, der især tæller pladeindustrien og software-udviklerne, ellers gerne havde set.

Efter protester fra en række bekymrede forbrugerorganisationer blev det dog specificeret, at forbrugere, der handler i god tro, er undtaget de nye bestemmelser.

»Enkeltpersoner, der kopierer musikoptagelser til eget brug, vil normalt ikke blive straffet,« hedder det på Parlamentets netsted.

EUs ministerråd skal godkende parlamentets beslutning inden for de nærmeste to uger. Herefter har medlemslandene to år til at rette de nationale love til, så de stemmer overens med EU-beslutningen.