Nye »old boys« sidder på magten

Et nyt kuld topchefer i dansk erhvervsliv har overtaget rollen som de mest magtfulde efter pensioneringen af »old boys network«.

Læs mere
Fold sammen
Daniscos koncernchef Alf Duch-Pedersen sidder centralt med bestyrelsesposter som formand i Danske Bank og næstformand i Group 4 Falck. Topdanmarks koncernchef Michael Pram Rasmussen er formand hos A.P. Møller og med i William Demant-bestyrelsen (Oticon). Og Falcks ambitiøse førstedirektør Lars Nørby Johansen sidder i bestyrelsen for bl.a. William Demant og Dong.

Dermed besætter en forholdsvis lille elite topposterne i erhvervslivet. Mænd omkring 50erne med bopæl nord for København.

Derimod er der fortsat meget få kvinder i bestyrelseslokalerne, ligesom det udenlandske islæt er meget begrænset. Der er blot otte udenlandske medlemmer af bestyrelserne i de største børsselskaber, der er med i det ledende KFX-indeks på Fondsbørsen. Og de kommer alene fra broderlandene Sverige, Norge og Finland.

Landets suverænt største investor, pensionskæmpen ATP, mener, at der i de senere år er sket en positiv udvikling hen imod en mere professionel og grundig udvælgelse af bestyrelsesmedlemmer. Men ser gerne den proces fortsat.

»Jeg kunne godt tænke mig større risikovillighed i visse af de børsnoterede selskaber. Det er vigtigt, at forskellige kompetencer er repræsenteret i bestyrelsen. Hvorfor ikke rekruttere flere kvinder, flere udlændinge, og hvorfor er det så svært at få næste lag i erhvervslivet med, de operationelle direktører, der sidder som nummer toere og treere,« siger ATPs fondsdirektør Bjarne Graven Larsen.Business side 4-5