Nye maskiner skal reducere mangel på arbejdskraft

Automatisering. De mindre og mellemstore virksomheder foretager rekordhøje investeringer i nye maskiner, der kan kompensere for manglende arbejdskraft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mindre og mellemstore danske virksomheder tager nu konsekvensen af tiltagende flaskehalse på arbejdsmarkedet og sætter fuld skrue på investeringer i nye maskiner og robotter, der kan automatisere arbejdsopgaver, der hidtil er blevet udført manuelt.

Nye æltemaskiner i bagerierne, lifte i byggeriet og robotter i industrien er eksempler på investeringer, der bliver foretaget for at reducere arbejdsgivernes afhængighed af arbejdskraft.

- Manglen på arbejdskraft betyder, at flere virksomheder fremskynder investeringer i maskiner, der kan automatisere arbejdsgangene, siger cheføkonom Jacob Brandt fra Håndværksrådet.

Hver tredje på vej med nye investeringerHåndværksrådet har netop gennemført en undersøgelse med svar fra 888 små og mellemstore virksomheder. Den viser, at 18 procent af virksomhederne, har foretaget investeringer i maskiner med henblik på at automatisere arbejdsgangen.

- Det er et meget højt niveau, og på sigt kan denne udvikling være med til at styrke dansk økonomi og fastholde arbejdspladser i Danmark. Jo mere virksomhederne er i stand til at erstatte arbejdskraft med maskiner, jo større sandsynlighed er der også for, at den netop indgåede velfærdsreform er tilstrækkelig til at løse fremtidens mangel på arbejdskraft, siger Jacob Brandt.

Af undersøgelsen fremgår, at yderligere 18 procent af virksomhederne i løbet af det næste halve år forventer at foretage lignende investeringer. Totalt set har hver tredje virksomhed planer om maskininvesteringer for at kunne klare efterspørgslen på arbejdskraft.

Primært automatisering- Har man besvær med at finde medarbejdere kan det fremskynde investeringerne i nye robotter, men det er primært ønsket om mere effektiv og automatiseret produktion der efterspørges, siger Per B. Sørensen fra Mors-virksomheden Bila, der er specialist i automatisering og robotteknologi.

Han mener, at flere danske virksomheder i den senere tid har fået øjnene op for, at de gennem øget automatisering godt kan producere herhjemme, fremfor at flytte produktionen til udlandet.