Nye Luxembourg-afsløringer på vej

Tirsdag aften kl. 22 vil en lang række europæiske medier bringe nye afsløringer af skatteaftaler i Luxembourg. Økonomiminister Morten Østergaard (R) fremhæver EU-landenes fremskridt i kampen mod skatteunddragelse, selv om der er lang vej igen.

Jean-Claude Juncker  var premierminister i Luxembourg i næsten 19 år, mens mange af de allerede afslørede aftaler blev indgået, og det har sat ham under massivt pres, lige siden han tiltrådte som kommissionsformand den 1. november i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det er et helt særligt "Tillykke med fødselsdagen, Hr. Juncker", som en række europæiske medier giver EU-Kommissionens udskældte formand Jean-Claude Juncker tirsdag aften. Mens Juncker måske forsøger at nyde en 60 års fødselsdagsmiddag, vil de nemlig kl. 22 offentliggøre en ny omgang "Lux Leaks", som afsløringerne af store selskabers gunstige skatteaftaler i Luxembourg er blevet døbt.

Juncker var premierminister i Luxembourg i næsten 19 år, mens mange af de allerede afslørede aftaler blev indgået, og det har sat ham under massivt pres, lige siden han tiltrådte som kommissionsformand den 1. november i år.

Fredag forsøgte Luxembourgs nuværende premierminister Xavier Bettel at tage brodden af de nye afsløringer ved at fortælle, at de ville komme i denne uge, men at det ville være et mindre antal end de godt 340 selskabers skatteaftaler, som blev afsløret i november. Det vurderede han på baggrund af en række spørgsmål, som Luxembourgs finansminister Pierre Gramegna havde fået, rapporterede blandt andre Bloomberg News.

Pierre Gramegna var selv til økonomi- og finansministermøde i Bruxelles tirsdag, men kommenterede ikke på de kommende afsløringer. Luxembourg vil dog kommentere dem onsdag.

På tirsdagens ministermøde blev sagerne heller ikke omtalt, men Danmarks økonomiminister Morten Østergaard (R) fremhæver, at EU-landene i efteråret har taget flere skridt i bekæmpelsen af skatteunddragelse på tværs af EU-landenes grænser.

"I efteråret har vi taget livtag med bankhemmeligheden, og nu også med det her moder-datterselskabsdirektiv taget endnu et skridt i retning af at sørge for, at skat bliver betalt der, hvor skat er skyldig," sagde Morten Østergaard efter mødet.

EU-landene vil fra 2017 vil udveksle bankoplysninger i landene, mens direktivet skal gøre det sværere at lave sindrige selskabskonstruktioner, så indtjening kan flyttes til andre lande end der, hvor pengene er tjent.

Mere ens skatteniveauer, fx på selskabsskatteområdet, i EU-landene har dog fortsat meget lange udsigter.

"Når det handler om egentlig harmonisering, så kræver det enstemmighed og er tilsvarende omstændigt," sagde ministeren.

Der har været talt om mere ens skatteniveauer i EU i årtier, men hverken de lande med de laveste skatteniveauer eller landene med de højeste skatteniveauer ønsker en større harmonisering af skatteniveauerne.