Nye krav i EUs fiskerisag

Danske EU-parlamentarikere kræver undersøgelse af hele fiskerisagen, der har resulteret i fyringen af den danske topembedsmand Steffen Smidt.

BRUXELLES

»En rigtig stinker.«

Sådan lød kommentarerne fra medlemmer af Europa-Parlamentet på den forklaring, de i går fik af de ansvarlige EU-kommissærer på den pludselige forflyttelse af den danske chef for EUs fiskeridirektorat, Steffen Smidt.

Selv om både EUs personalekommissær Neil Kinnock og fiskerikommissær Franz Fischler bedyrede, at Steffen Smidt ikke var blevet fjernet fra posten på grund af politisk pres fra EUs store fiskerination Spanien, kunne de ikke give nogen anden logisk forklaring. Hvilket fik flere danske EU-politikere til at kræve nedsat et parlamentarisk undersøgelesudvalg.

»Jeg forlanger ikke en kommissærs hoved på et fad, men jeg forlanger sandheden,« siger Venstres medlem af fiskeriudvalget Niels Busk.

JuniBevægelsens medlem af EU-Parlamentet Jens-Peter Bonde er enig:

»Forklaringerne hænger ikke sammen, så nu må vi have flere embedsmænd til afhøring,« bebuder EU-modstander Jens-Peter Bonde.

Neil Kinnock beklagede dog i går, at der var blevet begået alvorlige administrative fejl i den spegede sag. »Jeg fortryder bittert, at jeg ikke personligt talte med ham,« sagde Neil Kinnock i går.

Om sagen siger Steffen Smidt selv:

»Jeg fik en forespørgsel fra Kinnock i november - ikke om at skifte post - men om hvorvidt jeg ville forlade EU-Kommissionen inden udløbet af dens nuværende embedsperiode - det vil sige med udgangen af 2005. Jeg bekræftede skriftligt, at det ville jeg, men at jeg ikke ønskede at gå før udgangen af 2003 eller i 2004.« Side 10

Jeg fik aldrig svar på min skrivelse. Og der har ingen kontakt fundet sted siden desangående mellem Kinnocks kabinet og mig.«