Nye handelskrige truer

Handelssanktioner mod USA for milliarder venter lige om hjørnet, fordi landets kongres tøver med at bringe orden i landets lovgivning.

USA står over for et nyt, handelspolitisk tofrontsangreb med EU i spidsen. Og denne gang ligger ansvaret ikke i Det hvide Hus, men hos Kongressen. Sagerne truer med at forgifte stemningen på et tidspunkt, hvor WTO-landene med USA som initiativtager gør et nogenlunde velment forsøg på at genoplive den strandede Doha-handelsrunde, der i øjeblikket truer med at dø på grund af iltmangel.

På den ene front er der nu kun en måned til, at EU får ret til at indføre handelssanktioner mod USA for svimlende fire milliarder dollar, efter at WTO kendte en amerikansk skattefidus ulovlig. Fidusen, der går under navnet »Foreign Sales Corporation«, giver store amerikanske skattelettelser for eksportindtægter, som virksomhederne kanaliserer hjem til USA via visse tredjelande. Det er det samme som statsstøtte, sagde WTO, og Bush-regeringen har indvilget i at nedlægge ordningen.

Problemet er bare, at det formelt er Kongressen, der skal ophæve loven. Her er ophævelsen af indviklede, interne årsager blevet en del af et større politisk spil, som reelt har sat ophævelsen i stå - med ringe udsigt til en løsning inden 1. marts.

Og EU, der i flere år har udvist en næsten engleagtig tålmodighed med denne sag, er omsider klar til kompromisløst at indføre straftold på en bred vifte af amerikanske eksportvarer fra kød over tøj til juveler - en straftold, der begynder på fem procent og i løbet af det næste år vil stige til 17 procent eller en samlet told på fire milliarder dollar.

Som om det ikke var nok, har WTO nu sat vand over til en lignende sag, der måneden efter kan udløse mere straftold. Denne sag vedrører den såkaldte Byrd-antidumpinglov - opkaldt efter senatoren, der opfandt den. Ifølge WTO-reglerne kan et land under visse omstændigheder pålægge andre landes varer en antidumping-told, hvis det andet land dumper varerne på det første lands marked til underpris.

Dobbeltstraf
Men Byrd-loven går skridtet videre og giver de indkrævede penge fra antidumping-tolden videre til de virksomheder, som konkurrerer med de udenlandske »syndere«. Det betyder, at et udenlandsk firma ikke alene kan blive straffet for at sælge billigt - bødebeløbet bliver også givet videre til den amerikanske konkurrent!

Den er lidt for smart, mente WTO og dømte ordningen ulovlig og bad USA ophæve den. Men det har Kongressen heller ikke gjort, og derfor er sagen nu blevet sendt i »strafudmålingsudvalg«, som afgør, hvilke og hvor store sanktioner EU og en række andre anklagerlande kan pålægge USA. Den proces tager to måneder og vil givet munde ud i ret til at pålægge sanktioner for flere hundrede millioner dollar.

For ligesom at fuldende billedet er EU ifølge forlydender også tæt på at rejse en ny sag mod USA for måden, landet i det hele taget beregner den antidumping-told, man i rigt mål pålægger udenlandske varer. Den kreative beregningsmetode, der kaldes »zeroing«, berører handel for flere hundrede millioner dollar og kan blive endnu en giftig sag for det transatlantiske forhold.