Nye garantilån er en kæmpe succes

De nye garantilån, som sætter et loft over renten, er på rekordtid blevet mere populære end de afdragsfrie lån.

Den største succes nogensinde i realkredittens 200-årige historie, og en endnu større salgssucces - og pengemaskine - end de afdragsfrie lån, der kom på markedet herhjemme sidste efterår. Det er realkredittens nye garantilån godt i gang med at udvikle sig til.

Garantilån sælges i hvert fald for tiden med en sjældent set fart, også selv om lånene er lidt dyrere og de fleste steder har et lidt højere bidrag end andre låneformer.

»Vi laver garantilån for 500 millioner kroner om dagen. Dermed er interessen for denne nye låneform ganske voldsom og større, end vi oplevede, da de afdragsfrie lån kom på markedet herhjemme i efteråret 2003,« siger Sune Worm Mortensen, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Enorm interesse
Nykredit mærker også, hvad de kalder »en overvældende stor interesse« for garantlån, som Nykredit kalder »RenteMax«.

»Det her er kommet som en tyv om natten. Interessen er enorm. Vi er i dialog med mellem 10.000 og 15.000 kunder, som ønsker vores nye RenteMax-lån,« siger vicedirektør hos Nykredit Flemming Haar Vesterbrandt.

Han tilføjer, at der blev skrevet og snakket om afdragsfrie lån i op til et halvt år, før de kom på markedet. Derfor blev interessen meget stor fra start.

»Men med RenteMax-lånene er interessen 50 procent større, end den var med pauselån. Det er også gået 50 procent hurtigere nu,« siger han.

Nykredit har ansat ekstra personale for at klare presset og udebetalingen af de mange nye lån.

Pænt fornuftigt
Hos Nordea Kredit siger administrerende direktør Palle O. Nielsen, at salget af garantilån hos dem går »pænt fornuftigt.«

»Vi har i runde tal udstedt 1.300 lån af denne type for samlet 1,8 milliarder kroner. En del er nye kunder, så vi fortsætter med at tage markedsandele,« siger han.

Nordea Kredit mener dog fortsat, at folk skal tænke sig godt om, før de hopper på et garantilån.

Indbygget loft
»Disse lån er gode for nogle, men ikke for alle. Derfor råder vi fortsat en del af vores kunder til at tage enten fastrentelån eller F1-lån,« siger Palle O. Nielsen. Det er først og fremmest boligejere med fastforrentede lån med pålydende renter på typisk seks procent, der skifter til de nye garantilån, som frister med en markant lavere rente - plus et indbygget loft, som betyder, at man aldrig kan komme til at betale mere end seks procent i rente, hvis renten skulle stige.

Men enkelte med korte F1-lån hopper også på de nye lån, som har en lidt højere rente end F1-lån, men som så også har en større sikkerhed.

Garantilån kan fås både med og uden afdrag. Men størst interesse er der for lån af denne type med afdrag.