Nye afsløringer om hemmelige skatteaftaler nærer bålet under Juncker

Europaparlamentsmedlem Jeppe Kofoed (S) mener, at de nye afsløringer om hemmelige skatteaftaler i Luxembourg nærer bålet, der brænder under EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dybt forkasteligt og vidner om en pilrådden moral og virksomhedskultur. Det mener det danske europaparlamentsmedlem Jeppe Kofoed (S) på baggrund af endnu en række afsløringer af firmaer, der har lavet hemmelige aftaler med skattemyndighederne i Luxembourg om at sende millioner i skattely.

Tirsdag blev det afsløret, at endnu en række internationale virksomheders hemmelige skatteaftaler med Luxembourg er blevet lækket til den internationale gruppe af undersøgende journalister ICIJ.

I rækken af virksomheder, der nu rettes opmærksomhed mod, er blandt andet underholdningsgiganten Disney, kemikalievirksomhed, Koch Brothers og Skype. Sidstnævnte var ejet af danske Janus Friis og hans svenske makker Niklas Zennström.

Ifølge de lækkede dokumenter fik Skype-ejerne revisionsfirmaet Ernest & Young til at forhandle om skattefrihed med de luxembourgske myndigheder med den begrundelse, at forretningen stort set ikke var noget værd, og »at det ikke var særlig sandsynligt, at man vil kunne finde en køber, der er villig til at betale mere end de af Skype afholdte omkostninger til at erhverve sig SkypeTM,« som det hedder i et af de lækkede dokumenter ifølge Politiken.

To måneder efter aftalen med de luxembourgske skattemyndigheder blev Skype solgt til eBay for 19 milliarder kroner.

»Det er simpelthen utroligt, at et selskab, der kan sælge sig selv for 19 milliarder kroner, ikke mener man har råd til at betale sin skat ærligt og redeligt. Det er dybt forkasteligt og vidner virkeligt om en pilrådden moral og virksomhedskultur - også i rådgiverbranchen som åbenbart er eksperter i hjælpe virksomheder til at undgå fair skattebetaling. Skype-sagen kan kun udlægges som én af to ting; enten er det udtryk for en ekstremt dårlig og uprofessionel værdifastsættelse fra de luxembourgske myndigheders side, eller også er det direkte ulovligt. Jeg er ret sikker på, at det er den sidste forklaring der er den rigtige,« siger Jeppe Kofoed.

»Eksemplerne står jo tydeligvis i kø. De nærmest vælter over hinanden. Det springende punkt i de nye afsløringer er, at man tilsyneladende har kunnet finde nye undskyldninger hver gang for at nedsætte virksomhedernes skat helt ekstremt eller, som i Skype-eksemplet, helt at undtage dem for at betale skat. Det lugter langt væk af ulovlige særaftaler - og det skal selvfølgeligt have konsekvenser,« tilføjer europaparlamentarikeren, der mener, at EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker sider på et varmt sæde.

»Hvert nyt dokument nærer bare det bål, der er blevet tændt under Juncker og hele hans Kommission. Det er klart for enhver, at man simpelthen bliver nødt til at handle nu og én gang for alle, at få stoppet det her, siger Jeppe Kofoed, der vil tage de nye afsløringer op på gruppemøde i parlamentet onsdag.