Ny type annoncehajer på nettet

Plattenslagere. I kølvandet på domænesnyltere og annoncehajer er der dukket en ny type plattenslager op.

En ny type plattenslagere jager i øjeblikket mindre virksomheder.

Fupmagerne bilder virksomhederne ind, at en domænesnylter er lige ved at overtage et domænenavn, der kan forveksles med virksomhedens eksisterende domænenavn.

Det er ofte løgn og virksomheden smider penge ud af vinduet, hvis ejeren lader sig overtale. Derfor sammenligner DK-Hostmaster også fremgangsmåden med de berygtede annoncehajers virke.

- Det er nogle meget aggressive sælgertyper, som kontakter mindre virksomheder og forsøger at overbevise dem om, at de blot vil hjælpe virksomheden med at undgå domænesnyltere. Det koster selvfølgelig penge og er ren plat, forklarer kommunikationsdirektør i DK-Hostmaster, Lotte Seheim.

Et eksempel på de nye plattenslageres fremgangsmåde oplevede Poul Ellegaard, der er direktør for Brini-Maskinfabrik i Stenløse, da han sidste uge blev kontaktet af en person, som hævdede, at vedkommende repræsenterede firmaet IT-Værket.

- Han præsenterede sig som en Christian Rosenkrands, og han forklarede mig, at han tilfældigvis havde lagt mærke til, at en svensk virksomhed var ved at registrere domænenavnet Brinimaskinfabrik.dk. Det domænenavn vi ejer i dag staves med bindestreg. Han fortalte desuden, at IT-Værket normalt ikke ringede ud til folk, men denne gang gjorde han en undtagelse, da han mente, at der var stor sandsynlighed for, at domænet ville blive misbrugt, siger Poul Ellegaard.

Personen forlangte 197 euro svarende til næsten 1500 kr. for at sørge for, at den svenske virksomhed ikke fik fat i domænet.

Firmaet findes ikkePoul Ellegaard afslog tilbudet, hvilket tyder på at være en klog disposition. Søgninger i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen eller google på IT-Værket giver ikke resultater. Meget peger altså på, at firmaet ikke eksisterer.

ErhvervsBladet har desuden fået DK-Hostmaster til at foretage en søgning på domænenavnet brinimaskinfabrik.dk. Søgningen viste, at ingen på nuværende tidspunkt hverken har registreret eller reserveret domænet - opkaldet var altså indtil videre et bluff.

- Det vi oplever er, at det oftest er mindre virksomheder, der bliver udsat for de her fiduser. Rådet herfra er, at man som virksomhedsejer skal tage en dyb indånding og lade være med at gå i panik, når man bliver kontaktet af sådanne typer, siger Lotte Seheim.

Hvis en hjemmeside i værste fald benytter et domænenavn, som ligger tæt op af en virksomhed, og indholdet er af en sådan karakter, som virksomheden opfatter krænkende, er der hjælp at hente. DK-Hostmaster har nemlig en række suspensionsregler, der kan benyttes i den sammenhæng. På den måde kan en krækende hjemmeside lukkes.