Ny stil på verdens største børs

John Thain satte sig i sidste uge i chefstolen på New York Stock Exchange (NYSE). Han er nærmest den diamentralt modsatte type af forgængeren, Richard Grasso.

Ny stil på verdens største børs - 1
JOHN THAIN, 48 år. Øverste chef for New York Stock Exchange. Uddannet elektroingeniør fra Massachusetts Institute of Technology, derudover MBA fra Harvard Business School. Har arbejdet for Goldmann Sachs. Er gift og har fire børn. Foto: Bloomberg Fold sammen
Læs mere
NEW YORK: Det er nye tider på NYSE. Stort set alt er nyt. Ny - dog midlertidig - formand for bestyrelsen, ny struktur, ny bestyrelse og nu også ny direktør.

John Thain indtog sit embede i sidste uge. En af hans hovedopgaver bliver at personificere et brud med den fortid, som forgængeren Richard Grasso stod for. Det bliver formentlig ikke svært. Det ville være vanskeligt at finde en mand, der var mere anti-Grasso end Thain.

Årsagen til Grassos pinlige afgang i september var en lønpakke på i alt 188 mio. dollar - ca. 1,1 mia. kroner - som den tidligere børsboss havde opsparet, sammenskubbet og optjent i sin tid på børsen.

Til sammenligning får John Thain 4 mio. dollar - ca. 24 mio. kroner - om året, inklusiv bonus, og så ikke flere fiksfakserier. En »plain vanilla« lønpakke, som den midlertidige bestyrelsesformand John Reed udtrykte det, da Thain blev udnævnt.

Grasso var sælger om en hals og med en personlighed ikke ulig en bullterrier. Thain er reserveret, kølig og analyserende.

Grasso fik aldrig en universitetsuddannelse. Thain har en grad, der nærmest svarer til elektroingeniør, fra det ultraelitære universitet Massachusetts Institute of Technology. Og som om det ikke var nok i sig selv, tog han senere en MBA fra den om muligt endnu mere eliteprægede Harvard Business School.

Balladen om Grasso
Mens Grasso identificerede sig med børsens gamle, hævdvundne måde at operere på i en elektronisk tidsalder, har Thain ikke lagt skjul på, at han synes, det er på tide, at verdens største børs i højere grad inddrager ny teknologi i sin måde at fungere på.

Hvor Grasso møjsommeligt arbejdede sig vej helt nedefra på børsen, gik Thain direkte fra sin Harvard MBA til den guldrandede investeringsbank Goldman Sachs, hvor han endte som vicedirektør, næstkommanderende og kronprins.

Det er fra denne prestigefyldte post, han nu indkasserer en massiv lønnedgang og påtager sig den ganske vanskelige rolle, det er at få genskabt tilliden til verdens største børs.

Ikke blot Grassos lønskandale har rokket ved troværdigheden. Der er også fundet uregelmæssigheder blandt de såkaldte specialistfirmaer, hvis rolle det er at matche køb og salg og sørge for et likvidt marked. De har i visse tilfælde ikke udført den rolle korrekt og har snydt kunderne for penge. Et af de mistænkte firmaer ejes for øvrigt af Goldman Sachs - Thains tidligere arbejdsplads.

Slut med børsteater
Men Thain får hjælp til opgaven af andre reformer. Der er etableret en ny og mere uafhængig bestyrelse end den gamle fortrinsvis bestående af Grasso-venner, der bl.a. godkendte den tidligere direktørs mange millioner.

For stadig at knytte finansekspertise til børsen er der skabt en eksekutiv-bestyrelse, som den er døbt, bestående af finansfolk, der har rådgivende funktioner.

Der er oprettet en ny post som chef for den opsynsopgave, som børsen også har over for de firmaer, der ejer den. Den opgave lå tidligere hos direktøren, som heller ikke længere er formand for bestyrelsen. Den opgave ligger i øjeblikket hos en midlertidig udnævnt - John Reed - indtil der findes en permanent.

Men alle de interne rokader og ændringer til trods, er det stadig direktøren, der er børsens ansigt udadtil. Fra Thain kan man forvente seriøsitet og nærmest totalt fravær af det teater, som Grasso forstod at skabe.

Det bliver nok lidt kedeligere, men den nye direktør er ikke nogen forlystelsesmaskine. Faktisk var hans tilnavn hos Goldman Sachs »Thain den humane«.

Tilnavnet skyldes først og fremmest Thains arbejde for at få ansat flere sorte og andre minoriteter, og det problemfelt lader til at ligge hans hjerte nær. Uden for jobsfæren er han f.eks. med i bestyrelsen for Howard University, der blev oprettet i 1866 som uddannelsesinstitution for sorte amerikanere. Ditto med organisationen National Urban League, som arbejder for bedre vilkår for unge sorte.

Aldrig hjemme
Men Thains interesser breder sig ud over de rent amerikanske. Han er f.eks. medlem af French-American Foundation og sidder i det, der svarer til bestyrelsen, for The Trilateral Commission, en international sammenslutning af politikere, akademikere og ledere fra det private erhvervsliv. Fra Danmark omfattede sidste års medlemsliste bl.a. professor Niels Thygesen og Peter Straarup fra Den Danske Bank.

Med så mange gøremål er det måske ikke så sært, at en af Thains naboer har fortalt amerikansk presse, at han næsten aldrig ser NYSEs nye boss hjemme i den velstående forstad nord for New York, hvor han bor sammen med sin kone og parrets fire børn.