Ny salgsdato

En gennemgang af kulturminister Brian Mikkelsens (K) udtalelser om privatiseringen af TV 2 viser, at salgsdatoen konstant er blevet udskudt siden de første udsagn herom for snart tre år siden.

Baggrund

En af de første gange salget af TV 2 kommer på dagsorden er et halvt år inden VK-regeringen overtager magten. Daværende medieordfører for de Konservative Brian Mikkelsen og Venstres Jens Rohde siger i Berlingske Tidende, 5. april 2001:

»Vores målsætning er, at der skal laves drastiske ting på hele medieområdet. Inden for de første 100 dage af den ny regerings levetid vil TV 2 blive privatiseret. Desuden skal reklamereglerne liberaliseres.« I samme ombæring føjes det til: »Vores oplæg er, at TV 2 i første omgang gøres til et aktieselskab og 100 procent reklamefinansieret, hvorefter det privatiseres. Og vi har ikke noget imod reklameafbrydelser midt i udsendelserne.«

Godt en måned efter tones der ned for forvetningerne. Nyhedsbureauet Ritzau skriver den 20. maj 2001: »De to borgerlige partier har tidligere sagt, at de vil privatisere TV2 inden for 100 dage, hvis de får regeringsmagten. Den tidsplan holder ikke længere, fastslår medieordførerne Brian Mikkelsen (K) og Jens Rohde (V) over for Ritzau.«

Tiden går
Dagen efter folketingsvalget, konstaterer Brian Mikkelsen den 21. november 2001 i Børsen, at privatiseringen af TV2 vil blive gennemført af den nye borgerlige regering, »men tidshorisonten er der ikke taget endelig stilling til«.

»Privatiseringen kan tage op til tre år, men vi tager omgående initiativ til at starte processen. Det vil sige, at TV 2 vil blive omdannet til et aktieselskab,« siger han.

Da der ikke er sket noget efter første halvår med den ny regering spørger Politiken i en stort opsat artikel den 19. maj 2002: »Salg af TV 2: Mediebluff?«. Ministeren svarer samme sted: »Jeg forventer, at TV 2 er privatiseret i løbet af meget kort tid« og siger videre, at han »i allerhøjeste grad« mener, at det er realistisk i løbet af et år.

Men der får lov at gå over et år uden, at TV 2 er blevet solgt. B.T. skriver godt nok den 22. februar 2003 med store bogstaver: »TV2 snart helt solgt,« hvorefter det i samme artikel konstateres: Ministeren regner med, at loven, der skal omdanne TV 2 til et statsejet aktieselskab, vil være vedtaget inden sommerferien, og etableringen af TV2 som privatejet TV-kanal vil være afsluttet i indeværende år.

Troen lever
Det sker som bekendt heller ikke. Troen på, at det lykkes i 2003 lever dog helt frem til sommeren. Så sent som den 7. maj 2003 i Børsen lader kulturministeren forstå, at der ikke er rokket ved køreplanen, der »formentlig ender med, at TV 2 er solgt inden årets udgang«.

Og i Ekstra Bladet 5. juni 2003 skriver Brian Mikkelsen det ovenikøbet med egne ord i et længere indlæg fra ministeren i avisen:

»Til efteråret sættes et af de mest eftertragtede varemærker i Danmark til salg: TV 2. Som kulturminister har jeg siddet for bordenden under de mange forhandlinger, der forleden førte til vedtagelsen af lovforslaget om TV 2s privatisering. Og jeg vil også være med, når selve salgsprocessen går i gang til efteråret«.

Mindre end tre uger efter ser virkeligheden dog helt anderledes ud. Børsen skriver den 25. juni 2003: »Salget af TV 2 er forsinket« og konstaterer, at offentliggørelsen af udbudsbetingelserne i forbindelse med salget af TV 2 trækker ud og ventes nu først at være de potentielle købere i hænde i løbet af september. »Det er tre måneder senere end antaget tidligere på året.«

Forsinket
Det er dog ikke sidste gang ordet »forsinket« indgår i en overskrift om salget af TV 2. Den 19. november 2003 skriver Børsen: »Udbud af TV 2 igen forsinket« og videre i artiklen hedder det: Offentliggørelsen af udbudsbetingelserne er igen blevet forsinket, og dermed vil selve salgsprocessen ikke som ventet komme i gang i slutningen af november, men først i begyndelsen af det nye år. Selv siger Brian Mikkelsen: »Jeg forventer klart, at salget af TV 2 sker i foråret 2004«.

I dag den 6. januar 2004 siger kontorchef i Kulturministeriet Lars M. Banke til Berlingske Tidende: »Det er stadig målet at sælge TV 2 i 2004, men det er ikke givet, at det bliver i 2004.«