Ny russisk Dandy-fabrik taget i brug

Tirsdag startede produktionen for alvor på Dandy-koncernens nye tyggegummifabrik i den russiske by Novgorod. Produktionsstarten blev overværet af det meste af direktionen fra Dandy i Vejle, der har store forhåbninger om at tilbageerobre det marked, de havde, før økonomien i Rusland kollapsede for præcist et år siden.

Ny russisk Dandy-fabrik taget i brug

Allerede den 12. juni blev fabrikken officielt indviet af blandt andre den tidligere russiske ministerpræsident Victor Tjernomyrdin, og siden har der været kørt prøveproduktioner på tyggegummipakkerne med "Dirol", der er en af de mest kendte mærkevarer i Rusland.

Fabrikken beskæftiger 300 ansatte. Direktøren er amerikaner, og en række af mellemlederne er hentet med fra Danmark, men ellers udgøres arbejdsstyrken af lokal arbejdskraft.

Fabrikken har kapacitet til at producere 7000 tons tyggegummi om året, men om den når derop, afhænger af russernes købekraft.

"Den nuværende markedssitution i Rusland er præget af en forringet købekraft, og det påvirker naturligvis også vores salg. Men forholdene er langsomt ved at blive mere stabile," siger Dandys personaledirektør Anders Bech til Ritzau.

Dandy ligger i øjeblikket kun på 60 procent af det salg, de havde i Rusland for et år siden, og det tilmed til priser, der er lavere.

" Den økonomiske krise har gjort de importerede varer dyrere i forhold til russernes egne, og vi har derfor også været nødt til at sætte priserne ned," siger Anders Bech.

Krisen i Rusland, der er Dandys største enkeltmarked, påvirkede da også koncernens 1998-regnskab i en grad, så de kun ved hjælp af en ekstraordinær skatteindtægt undgik at få røde tal på bundlinien.

Dirol svarer til det danske V6-tyggegummi, der markedsføres på at være sukkerfrit og tandhygiejnisk.

For russerne er det i høj grad et spørgsmål om livsstil at tygge tyggegummi, og den antagelse har Dandy sørget for at holde dem fast i gennem de sidste seks år, hvor der har været reklamespots for Dirol på tv tre gange hver aften.

Ritzau