Ny revolution æder 5 millioner job inden 2020

Den fjerde industrielle revolution med bl.a. stærkt øget brug af digitalisering og automatisering vil ramme millioner af job, viser ny rapport fra World Economic Forum om konsekvenserne i 15 udvalgte økonomier.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI

Den fjerde industrielle revolution vil fjerne millioner af job. Ifølge en ny rapport - "The Future of Jobs" - fra World Economic Forum ventes hele 7,1 millioner arbejdspladser at forsvinde fra 15 store økonomier i de næste fem år som en konsekvens af især nye digitale løsninger og arbejdsgange.

Tabet ventes delvist at blive opvejet af fremkomsten af 2,1 millioner nye arbejdspladser indenfor bl.a. IT- og ingeniørfag, som spås en stærk fremtid. Men netto-tabet vil være 5 millioner arbejdspladser, hvilket i øvrigt betegnes som et konservativt estimat. Det nye er, at såkaldte white collar job indenfor f.eks. administration rammes i stor skala.

Grundlæggeren af World Economic Forum, Klaus Schwab, appellerer på baggrund af rapporten politikere og erhvervsledere til at gå sammen om at udvikle planer, som skal udvikle en arbejdsstyrke med mere "fremtidssikrede kompetencer". I modsat fald vil resultatet af de omfattende forandringer på arbejdsmarkederne blive "stadigt voksende arbejdsløshed og ulighed", advarer Klaus Schwab.

Hvis millioner af lønmodtagere mister deres job, vil det også gå over det internationale erhvervsliv, som vil blive konfronteret med "et svindende kundeunderlag," som Klaus Schwab udtrykker det.

Den nye rapport offentliggøres lige inden World Economic Forum's årsmøde, som åbnes ved en ceremoni tirsdag aften i den schweiziske bjergby, Davos. Årsmødet vil vare frem til lørdag, og konsekvenserne af den fjerde industrielle revolution vil være et hovedtema på de mange møder og sessioner, som samler stats- og regeringschefer samt topledere fra det globale erhvervsliv.

En af de store bekymringer handler netop om, at nye teknologiske løsninger vil overflødiggøre mange millioner mennesker kloden over, og den nye rapport fra World Economic Forum sætter nu konkrete tal på udviklingen.

Rapporten omhandler i alt 15 store økonomier - herunder Australien, Brasilien, Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Mexico, Sydafrika, Tyrkiet, Storbritannien og USA - og stiller dermed skarpt på udviklingen i de gamle industrilande og de nye fremstormende udviklingslande. Tilsammen tegner disse økonomier sig for 65 procent af den globale arbejdsstyrke

Ser man på forholdet mellem nedlagte og nye job, kan kun fem af landene regne med en nettogevinst, fastslår rapporten.

Ifølge rapporten vil der være stor forskel på, hvor meget de enkelte industrier og brancher vil blive påvirket af nye teknologiske løsninger, og hvor hårdt udviklingen vil ramme bestemte jobfunktioner og arbejdspladser.

Men ifølge rapporten vil der være en klar tendens til, at "kvindefag" indenfor f.eks. omsorg, kontor og administration vil blive ramt hårdest. Dertil kommer, at kvinder generelt er underrepræsenteret i STEM-erhverv - som på engelsk dækker over science, technology, engineering og mathematics - hvor de mest lovende jobmuligheder vil være.

Ifølge en anden ny rapport - "The Industry Gender Gap Report" - som World Economic Forum også offentliggør før årsmødet i Davos, kan udviklingen føre til, at de økonomiske forskelle mellem mænd og kvinder øges i de kommende år.

"Kvinder er ikke stærkt repræsenteret indenfor  STEM-job, som ellers er et af de hurtigst voksende områder inden for jobskabelse," lyder det i rapporten. Dermed risikerer kvinder at "miste morgendagens bedste jobmuligheder", fastslår World Economic Forum.

Organisationen opfordrer politikere og erhvervsledere til at fokusere mere på, hvordan den fulde talentmasse af mænd og kvinder bedst uddannes, ansættes og promoveres fremover. WEF anbefaler også, at der afsættes flere ressourcer til opkvalificering og omskoling, så medarbejdere bliver bedre i stand til at møde og mestre fremtidens teknologiske udfordringer.