Ny præsident i Sri Lanka kaster grus i Kinas maritime planer

Kina kan glemme alt om den gigantiske planlagte containerhavn i Colombo, efter Maithripala Sirisena har vundet præsidentvalget.

Kina har planlagt at investere milliarder i et gigantisk havneanlæg uden for hovedstaden Colombo, men de planer bliver nu næppe til noget.
Læs mere
Fold sammen

Et overraskende valgnederlag til Sri Lankas siddende præsident har stukket en kæp i hjulet på de kinesiske planer om en maritim silkevej mellem Kina, Afrika og Europa.

Den nu afgående Mahinda Rajapaksa har indgået adskillige aftaler om kinesiske investeringer i infrastruktur, men tabte valget til udfordreren Maithripala Sirisena, der blandt andet har advaret mod at sælge landet til en ny kolonimagt.

Blandt Sirisenas valgløfter er blandt andet at droppe planerne om et gigantisk havneanlæg uden for hovedstaden Colombo, som kineserne havde lovet at skyde næsten 9,5 milliarder kroner i. Havneanlægget er blevet skarpt kritiseret af miljøforkæmpere og lokale, der frygter at områdets turisme vil blive ramt.

I sit valgmanifest advarede den kommende præsident Maithripala Sirisena mod udenlandske investeringer, der risikerer at sælge Sri Lanka til en slavetilværelse under nye koloniherrer, og advokerer for en ny tilgang til udenrigspolitik, hvor de regionale magter, Indien, Kina, Pakistan og Japan skal behandles ligeværdigt.

Præsidentvalget taber Mahinda Rajapaksa var gået til valg med argumenter om yderligere økonomiske reformer og investeringer fra udlandet, men tabte til anklager om nepotisme, korruption og magtfuldkommenhed. Han har tidligere forsøgt at ændre lovgivningen og få større magt og længere periode som præsident, men altså uden held.

Aktiemarkedet i Colombo steg en smule efter valgresultatet.