Ny Potagua-struktur baner vejen for snarligt frasalg

En god stemning på mandagens aktiemarked tilsmilede især de store papirer.

Læs mere
Fold sammen
Stemningen var generelt positiv den sidste mandag før jul. Bedst var den for de store KFX-papirer, hvor indekset steg 0,42 pct., mens totalindekset steg 0,36 pct. Midcap+ og Smallcap+ indeksene, som på det seneste har haft så meget medvind, måtte nøjes med stigninger på blot 0,05 pct. og 0,02 pct., men sikrede dog, at alle Københavns Fondsbørs' segmenter endte positivt ud.

Kun 4 KFX-papirer endte lavere, nemlig de mere vækstorienterede GN Store Nord med -1,77 pct., Group 4 Securicor med -1,37 pct., William Demant Holding med -0,40 pct. og endelig Københavns Lufthavne med -0,45 pct.

Dagens store selskabsnyhed kom fra FLS Gruppens moderselskab Potagua med oplysningen om, at man gennemfører en spaltning, så stifterfamilien med A-aktier opnår fuldt ejerskab af Højkol, mens B-aktionærerne til gengæld får fuldt ejerskab af Potaguas ejerinteresse i NKT Holding med videre via det nye selskab Potagua Kapital A/S. I samme forhold som hidtil vil A- og B-aktionærerne eje aktier i det nye selskab Potagua FLS A/S. Transaktionen forventes gennemført i løbet af 1. halvår 2005 men med virkning allerede fra årsskiftet. Man kan roligt sige, at denne konstruktion er mere tidssvarende, da det i mange år har været en torn i øjet på minoritetsaktionærer, herunder også de institutionelle investorer, i Potagua, at man skulle deltage som medejer i stifterfamiliens store jagt- og ferie-område i det midtjyske.

Realøkonomisk er det imidlertid nok mere interessant, at konstruktionen gør det mere gennemskueligt, hvad man som aktionær i selskabet er medejer i. En meget vigtig del setup'et er, at det for alvor baner vejen for det tidligere proklamerede frasalg af majoritetsposten i FLS Industries. Vigtigt er det i den forbindelse, at det klart meldes ud, at det er intentionen inden for en kortere tidshorisont at realisere FLS Industries, samt at selskabet herefter skal likvideres. Aktionærerne kan derfor se frem til at få udloddet provenuet.

Det satte for alvor fart i kursen på FLS Industries, hvor de hårdt prøvede investorer løbende har kunnet se problemerne reduceret. B-aktien steg samlet 7,5 pct. til 107,50 kr. pr. aktie.

Det brede politiske forlig om at nedsætte taksterne på Storebæltsbroen med 20 pct. for personbiler og 10 pct. for gods fik umiddelbart negative følger for ellers succesrige Molslinien, som vil opleve et pres på priserne. Aktien faldt over mandagen 22,12 pct.

Vestas, som også har mærket modvind - bl.a. reducerede en af de store internationale investorer Franklin Resources tidligere på måneden sin ejerandel til under 20 pct. - kunne melde om en større ordre til gennemførelse i 2005. Men til dette er der at sige, at dem skulle der også gerne komme nogle stykker af for at retfærdiggøre værdiansættelsen. Aktien steg 1,2 pct. til 62,25 kr. pr. aktie.