Ny PC-orm spreder sig hastigt

Årets første massespredende computervirus nåede Danmark søndag. Den forsøger at give adgang udefra til de ramte computere.

Årets første computerorm breder sig hastigt mellem Windows-PCer med Internet-forbindelse.

Ormen Bagle sendes ud som e-post med emnet »Hi«, mens der i tekstfeltet står »Test =)« og nogle tilfældige bogstaver. Den vedlagte og meget lille fil, som rummer selve ormen, har skiftende navne men forsøger at installere en såkaldt bagdør, så udefrakommende kan få elektronisk adgang til den ramte computer. På nogle computere har den vedhæftede fil - som man altså ikke skal klikke på - samme ikon som Windows' lommeregner.

Bagle-ormen blev fundet søndag, og allerede det første døgn har IT-sikkerhedsfirmaet Comendo standset 6.000 af slagsen i Danmark, mens den lå på top 10-listen hos det finske antivirusfirma F-Secure med hele 28 procent af alle fjernede vira.

I løbet af aftenen og natten til mandag opdaterede de store antivirusfirmaer deres programmer med »ormegift«.

Bagle er programmeret til at sprede sig indtil 28. januar, hvorefter den tilsyneladende sletter sig selv. Den indsamler e-postadresser i adresselister og gemte tekster på den ramte computers harddisk og sender sig selv videre.

De første inficerede beskeder, der nåede Danmark, kom fra Tyskland og Finland.

Ormen kan ramme alle udgaver af Microsofts Windows-program.