Ny magtkamp i Norden mellem bejlere til TV 2

29.12.04: Svenske TV4, der har lagt billet ind på TV 2 sammen med Det Berlingske Officin, er atter i centrum for en kamp om aktierne i selskabet. En mellemstor aktiepost i TV4 sættes til salg i januar med betydning for den nordiske TV-magt. På spring står både norske Schibsted og svenske Bonnier.

Læs mere
Fold sammen
Sveriges populære TV-station, TV4, er atter i centrum for den stadig mere spændte krig om kontrollen med kommercielt TV i Norden. Denne gang forårsaget af den mellemstore aktionær, svenske LRF (Lantbrukarnas Riksförbund), som nu er villig til at sælge sin samlede aktiepost i TV4 på 6,2 pct. - sandsynligvis til en af de to ærkerivaler norske Schibsted og svenske Bonnier.

Magtkampen er desuden interessant i Danmark. Ikke kun fordi TV4 har lagt billet ind på TV 2 sammen med Det Berlingske Officin, men langt mere fordi den også handler om en de store medieselskabers ønske om tværnational kontrol over de største og toneangivende kommercielle TV-stationer i hele Norden. Det vil sige TV2 i Norge, TV4 i Sverige, TV 2 i Danmark og MTV3 i Finland. Og dertil er TV4 den første strategiske brik.

Meldingen fra LRF-sfären kommer i øvrigt blot få dage efter, at bogforlaget Natur & Kultur oplyste, at man sælger sin andel på 5,9 pct. af aktierne i TV4 til den nuværende magthaver Bonnier, der dermed bliver TV4s største ejer med 27,8 pct. af aktierne. Natur & Kulturs handel medfører tillige, at Bonnier og finske Alma Media, som delvist kontrolleres af Bonnier, til sammen ejer 51 pct. af aktiekapitalen i TV4.

Ultimativ magt
Dermed kunne det umiddelbart se ligegyldigt ud, at LRF, som rangerer som mellemstor aktionær blandt mere end 4.000 aktionærer i TV4, vil sælge sin aktiepost på 6,2 pct. Men den norske mediegigant Schibsted, som i midten af december forøgede sin direkte aktieandel i TV4 fra omkring fem pct. til 20,1 pct. og siden meldte, at man forbereder et bud på hele Alma Media (som ejer 23,4 pct. af aktierne i TV4), har hårdt brug for enhver aktiepost i TV4, hvis man skal fravriste Bonnier den ultimative magt.

Adm. direktør i LRF, Reinhold Lennebo, der tillige er bestyrelsesformand for TV4, ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt han foretrækker Bonnier frem for Schibsted. Til Svenske Dagbladet erklærede han dog, at LRF ønsker at sælge sin aktiepost samlet og det givet vil ske inden udgangen af januar.

»Vi tror, at vi kan få en god pris, men også at vi finder en ejer, som kan forvalte selskabet på en god måde. Jeg tror, at både Schibsted og Bonnier er gode ejere,« siger Reinhold Lennebo til avisen.

Med LRF's salg af TV4-aktier og endnu vigtigere, Schibsteds opkøbsplaner i Alma Media, som ifølge planen også skal ske i januar, kan Schibsted i princippet tage magten i TV4 fra Bonnier. Dermed kan der tillige nå at blive vendt op og ned på ejerforholdene i TV4 inden det danske kulturministerium afgør, hvem af de otte bejlere til TV 2, der skal gå videre til den endelige afgørende budrunde.

Forbehold
Svenske Dagbladet vurderer dog, at Schibsted får svært ved at tage magten over Alma Medias ejerandel i TV4.

I forrige uge meddelte det børsnoterede Alma Media nemlig, at man er i gang med at gennemgå ejerstrukturen i selskabet, og ifølge ubekræftede oplysninger i Dagens Industri planlægger den finske mediekoncern at skille TV-virksomheden ud i et selvstændigt selskab.

Sker det, kan det betyde, at hovedaktionæren Bonnier kan beskytte sin del i TV 4 og i den finske TV-station MTV3 mod Schibsted.

Af samme grund har Schibsted erklæret, at man forbeholder sig retten til i januar at trække sit bud på Alma Media tilbage.