Ny indsats mod akademikerledighed

Der er politisk vilje til at bruge 50 millioner kr. på at hjælpe akademikere i arbejde. AC anbefaler ny isbryderordning og flere ph.d.-studerende.

Regeringens forsøg på at bekæmpe den store arbejdsløshed blandt akademikere har ikke virket godt nok. Derfor er beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Socialdemokraterne nu parate til at bruge flere penge på at løse problemet.

Ministeren vil mødes med Akademikerenes Centralorganisation (AC) i næste uge for at diskutere, hvordan den stærkt stigene ledighed kan bekæmpes. Og hos AC har man masser af ideer.

Først og fremmest vil organisationen have genoplivet den såkaldte isbryderordning fra 90erne, hvor mindre virksomheder kan få løntilskud i en periode, hvis de ansætter en akademiker. Det vil både bekæmpe ledigheden og hjælpe virksomhederne, mener afdelingschef Niels Lykke fra AC.

Han vil desuden have, at flere nyuddannede kandidater fortsætter på universiteterne, så de kan få en ph.d.-grad.

»Hvis vi kunne få aftaler, der forhåbenligt allerede i år kan give nogle hundrede stillinger, vil det være noget, der virkelig nytter noget både med hensyn til Danmarks konkurrenceevne på længere sigt og med hensyn til ledigheden for dimittender,« siger Niels Lykke.

AC vil også have genoplivet den såkaldte erhvervsinnovatørordning, som regeringen ellers nedlage ved årsskiftet. Den gav mulighed for at knytte en akademiker til en virksomhed i op til ni måneder i forbindelse med et udviklingsprojekt.

Og så kunne man bruge ressourcer på at forberede akademikerene på det kommende opsving.

»Når og hvis der kommer opsving i nogle sektorer, er det så sikkert som amen i kirken, at der vil være virksomheder, der ret hurtigt siger, at det er ikke lige den arbejdskraft, vi har brug for, der er klar til os,« siger Niels Lykke, der især fremhæver IT-kompetencer som noget, arbejdsgiverne fortsat efterspørger.

Socialdemokraterne erklærer sig over for Politiken villige til at afsætte 50 millioner kroner til at få akademikere i arbejde. Og det beløb afviser Claus Hjort Frederiksen ikke.

»Jamen, hvis det er 50 millioner kroner, der skal bruges, så er det 50 millioner, vi vil bruge. Jeg skal mødes med AC i den næste uge, og der skal jeg høre, hvilke forslag de har til forbedringer,« siger han til Ritzau.

Videnskabsminister Helge Sander (V) afviste ellers tirsdag i folketingets spørgetid, at regeringen havde nye initiativer på vej i kampen mod akademikerledigheden.

Regeringens sædvanlige støtter i Dansk Folkeparti er skeptiske over for kun at hjælpe en enkelt gruppe ledige.

»Hvis akademikerne skal have 50 millioner kroner, bør de ufaglærte skulle have 150 millioner,« siger partiets arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted til Ritzau.

Ifølge AC er der nu 13.500 arbejdsløse akademikere. Det er det højeste antal siden 1995. Især nyuddannede har haft svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet de seneste år, hvor der har været afmatning i erhvervslivet og færre ansættelser end sædvanligt i den offentlige administration.