Ny individualisme presser svenskerne

Vi har aldrig haft det bedre økonomisk, men sjæleligt har svenskerne det skidt, lyder det fra en af Göteborgs seks milliardærer, ejendomsmatadoren Hans Wallenstam.

Hans Wallenstam understreger, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at samfundet skal tage vare på dem, der ikke kan klare sig selv.Foto: Jeppe Bjrøn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GÖTEBORG: Kontoret, som er placeret i tårnværelset i en af Göteborgs fine gamle ejendomme, er møbleret med Bruno Matson-stole i cremefarvet læder. På gulvet ligger et håndknyttet tæppe i sorbetfarver fra The Rug Company, og bordet er en tyk skriggrøn glasplade på en fod af rustfrit stål af italiensk design. Indretningen signalerer langtfra ejendomskapitalist, men ikke desto mindre er det, hvad kontorets indehaver er.

»Jeg kan godt lide at indrette mig kreativt,« siger Hans Wallenstam, som er en Sveriges rigeste mænd.

Han kontrollerer byens største ejendomsselskab, det børsnoterede Wallenstam, som han har overtaget efter sin far, stifteren Lennart Wallenstam. Farens portræt hænger i en tung guldramme i Wallenstam-domicilets forhal og fortæller om hæderkronet familieeje midt i det moderne og sprælske design.

Hans Wallenstams 70er-inspirerede kontor er ikke den eneste overraskelse. Topchefen og hovedejeren selv er langtfra stylet som en konservativ ejendomsboss. Blommefarvet brokadevest, jeans, en yderst afslappet jakke og antikblå spændesko. Hvem kaldte svenskerne stive og formelle ...

Hans Wallenstam er en af Göteborgs seks milliardærer. Ikke mindre end 2,6 milliarder svenske kroner anslås han at være god for i Göteborgs-Postens seneste opgørelse over de bysbørn, der har klaret sig bedst. Avisen placerer ham også som en af byens mest magtfulde. Göteborg er en velhavende by, som har fostret verdenskendte foretagender som Volvo, Saab, SKF og Stena Line, hvor arvingen og topfiguren, Dan Sten Olsson, og hans søster, Madeleine Olsson Eriksson, ligeledes hører til byens milliardærklub.

Wallenstams hovedsæde ligger på Göteborgs hovedstrøg Avenyn, hvor virksomheden ejer en række ejendomme, og hvor göteborgerne venter på en omfattende ansigtsløftning af den eksklusive gade. Ellers er Wallenstam mest aktiv i Stockholm, hvor virksomheden bygger og ejer ejendomme, og hvor huslejeniveauet blandt andet afspejler, at ikke færre end 40.000 svenskere hvert år flytter til hovedstaden. Wallenstam nyder i det hele taget godt af det gunstige økonomiske klima i Sverige. Seneste regnskabsår lød bundlinjen på små to milliarder svenske kroner efter skat – mere end en fordobling i forhold til året før.

Svenskerne er under pres

»Økonomisk har svenskerne aldrig haft det så godt som nu, men det mærkelige er, at der samtidig er rigtig mange mennesker i Sverige, som ikke har det godt. Jeg tænker ikke kun på de langtidsarbejdsløse og de langtidssyge. Der er i dag et vældigt pres på individet. Den sjælelige tilstand hos svenskerne er ikke god,« siger Hans Wallenstam.

»Som svensker skal du skal gøre rigtig meget for at vise, at du er dygtig. Du skal vise, at du er i stand til at købe en større bil og en større villa. Du skal være dygtig på jobbet, du skal være en dygtig far eller mor, og børnene skal være dygtige i skolen. Svenskerne er så lutheranske og pligttro, at de aldrig protesterer.«

»Og hvorfor er det blevet sådan,« spørger Hans Wallenstam og besvarer selv spørgsmålet: »Sverige er blevet et mere individualis-tisk samfund. Som borger skal du sørge for mere selv. Der er sket en ændring i kulturen. Den borgerlige regering har indført en mere individualistisk tankegang, som også hjælpes frem af de sociale medier. Det drejer sig om at blive kendt – ikke om at have et godt liv,« siger han.

Ligesom flere andre svenskere, som Berlingske har mødt i Göteborg, bekymrer Hans Wallenstam sig om den stigende ulighed i Sverige og det såkaldte utanförskap – altså det, at borgere står uden for samfundet:

»Desværre er det udviklingen i hele Europa, at vores samfund bliver mere individualistisk. Det er ikke nogen positiv udvikling, og bagsiden af det er kriminalitet, som vi har set det i Biskopsgården (hvor to unge mænd for nylig blev skudt ned i et bandeopgør, red.) Wallenstam har selv en ejendom i et område med stor arbejdsløshed, hvor unge, som føler sig i en håbløs situation, rekrutteres af kriminelle bander,« siger Hans Wallenstam.

»Det er en kæmpestor udfordring for politikerne at samle de udstødte op og tage hånd om dem. Som samfund kan vi ikke bare sige, at de må klare sig. Ingen vil leve i et samfund, hvor man ikke tager sig af de svageste. Det bliver et kriminelt samfund. Der skal være mulighed for at arbejde og klare sig selv.«

Hans Wallenstam råder politikerne til at sætte ind med uddannelse for at få de udstødte ind i arbejdslivet og peger på, at der er mangel på hænder inden for ældrepleje og sundhed: »Der kunne arbejde mange flere i sundhedssektoren. Vi betaler dem jo alligevel for at gå arbejdsløse, så det er bedre at betale dem for at udføre et stykke arbejde,« siger han.

Rige svenskere fokuserer på Sverige

Ejendomsmagnatens bekymringer og de løsninger, han foreslår, er næppe, hvad man forventer at høre fra en succesfuld erhvervsmand og milliardær.

Du lyder som en socialdemokrat?

»På disse områder tror jeg, Socialdemokraterne har en bedre politik. Jeg stemmer lidt forskelligt. Jeg er ikke tæt forbundet med de borgerlige. Jeg stemmer på hvem, jeg synes, er bedst,« siger han.

På andre områder ligger Hans Wallenstam på linje med Sveriges borgerlige regering med statsminister Fredrik Reinfeldt og finansminister Anders Borg i spidsen. Sveriges nedsættelse af selskabsskatten til 22 procent for nylig er et eksempel:

»Jeg tror, at skattenedsættelsen er en del af en større reform. Vi kommer til at ændre selskabsskatten yderligere, så vi får en bredere skattebase. I dag kan selskaber for eksempel trække renter fra. På sigt tror jeg, at det forsvinder. Afskaffes rentefradragsretten, kan politikerne sænke skatten yderligere og få lige så mange penge ind som før. Jeg tror i det hele taget, at Sverige vil neutralisere skatten mod Europa både inden for indkomstskat og selskabsskat. Hvis selskabsskatten er tilpas beskeden, vil virksomheder og formuer blive i Sverige frem for at rykke til udlandet.«

»Jeg mærker allerede nu, at succesfulde svenskere fokuserer mere på Sverige. Landet bliver mere attraktivt, når skatten er så tilpas rimelig, at man ikke ser det som anledning til at flytte,« siger Hans Wallenstam.

Han er også tilhænger af den borgerlige regerings idé om, at det altid skal kunne lønne sig at arbejde: »Det, tror jeg grundlæggende, er godt. Men vi skal samtidig have et samfund, som tager hånd om de, som ikke klarer sig selv.«