Ny græsk finansminister: Fra læderjakke til fløjlsbukser

Afløseren for den kontroversielle og tilbagetrådte græske finansminister Varoufakis er fundet. Og den nye mand på posten er på mange måder sin forgængers modsætning.

Euclid Tsakalotos er ny græsk finansminister Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er begge venstreorienterede, græske økonomiprofessorer, men derefter er det svært at spotte ligheder mellem Grækenlands seneste to finansministre.

Hvor den netop afgåede Yanis Varoufakis hurtigt gjorde sig internationalt bemærket med motorcykel, læderjakke, løftet langfinger og spidse citater, er hans afløser Euclid Tsakalotos kendt for et mere tilbagelænet temperament.

Her er der tale om en afdæmpet 55-årig Oxford-akademiker, som snarere vækker opsigt med farvede fløjsbukser og et signaturhalstørklæde i gul og sort. Men det betyder ikke, at den metodiske og detaljeorienterede Euclid Tsakalotos er anonym.

Selv om han sandsynligvis vil være mere elskværdig og diplomatisk end sin forgænger, er han nemlig også kendt for ihærdighed og sund skepsis. Som professor gennem 30 år er han ikke sådan til at slå ud, når argumentationens bølger går højt, og han beskrives af nogle som "hjernen bag Syrizas økonomiske politik".

Formatet til at indgå i internationale forhandlinger viste Tsakalotos tilbage i april. Her overtog han som stedfortrædende udenrigsminister midlertidigt den koordinerende rolle fra Varoufakis, efter at den daværende og rebelske finansminister formåede at vende repræsentanter fra samtlige af Eurozonens imod sig selv.

Den mere forsonende stil, som Tsakalotos lagde for dagen dengang, vil han sandsynligvis igen bringe til kreditorernes forhandlingsbord. Og med sin højtuddannede, nærmest aristokratiske, baggrund forstår han ifølge sine partifæller om nogen at tale det politiske og diplomatiske sprog.

Som søn af en velbeslået civilingeniør indenfor den græske skibsfart, blev Euclid Tsakalotos født i Rotterdam i 1960. Han voksede siden op i London, hvor han blev optaget på den prestigefulde privatskole St. Paul's, og herfra gik turen til en doktorgrad i økonomi, politik og filosofi fra universiteterne i Oxford og Sussex.

Uddannelsen blev indløst til job som forsker og underviser i først engelske Kent og siden græske Athen, hvor Tsakalotos i starten af 90erne flyttede tilbage med sin britiske kone. Her meldte han sig ind i partiet Synaspismos, som blev den centrale del af Syriza, og med valgene i 2012 og 2015 blev han valgt ind i det græske parlament.

Sin venstreorienterede politiske overbevisning har han haft med sig siden Oxford-dagene, hvor han var en del af det græske kommunistpartis studentergruppe. Men på trods af sit åbenlyst røde tilhørsforhold kan Tsakalotos dog være svær at sætte i bås for de folk, han møder.

Der er ikke tale om en aktivistisk provokatør, men en græsk gentleman, hvis dialekt stadig klinger af engelsk posh og som står bag seks anerkendte bogudgivelser og en lang række akademiske artikler. Om end også politiske af slagsen.

Modsat hovedparten af sine landsmænd støtter Tsakalotos fortsat medlemskab af eurozonen, men mener samtidig, at Grækenland i flere år har været udelukket for selv at beslutte sin kurs. Han står derfor  ligesom sit parti stejlt imod yderligere recessive tiltag, som han mener, er en ond spiral for folkestyrets hjemland.

Ud fra marxistisk teori har Tsakalotos diagnosticeret Grækenlands situation som en demokratisk krise frem for økonomisk. Han mener, at landet allerede har demonstreret sin velvilje overfor forsøg med sparerunder, men at strategien er slået fejl, og at der er brug for mere internationalt orienterede alternativer.

"Vi beder ikke om særbehandling, men for jævnbyrdig behandling i et Europa bestående af ligemænd," har Euclid Tsakalotos tidligere udtalt.

Samme holdning havde forgængeren og spiløkonomen Varoufakis, hvis farverige fandenivoldskhed imidlertid ikke nåede at føre Grækenland til finansiel stabilitet, før han led sit eget selvvalgte "game over". Om det i stedet bliver den oldgræske matematiker Euklids navnebror, som får styr på tallene i Grækenlands økonomi, må tiden nu vise.