Ny byggesucces efter voldsom nedtur

Finanskrisen var tæt på at koste iværksætteren Martin Busk sit livsværk. Økonomien smuldrede og bankerne forlangte frasalg, men en af landets rigeste mænd trådte til, og nu står projektudviklings- og ejendomsselskabet Bricks skarpere end før.

Martin Busk er medejer og direktør i det århusianske projektudviklings- og ejendomsselskab Bricks A/S. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Martin Busk er medejer og direktør i det århusianske projektudviklings- og ejendomsselskab Bricks A/S. Men da finanskrisen kom buldrende, var det lige ved at gå galt. Bankerne forlangte frasalg af ejendomme, økonomien smuldrede, men Busk og hans partner Philip Foss fik mil­liardæren Peter Bohnsen ombord. Han satte sig på 51 pct. og kom med den fornødne kapital til at fortsætte. I dag er Bricks næsten lige så stort som før finanskrisen, men med et langt større fokus på projektudvikling, nybyggeri og development. Ejendoms­porteføljen er stort set udskiftet –fra mange mindre boligudlejningsejendomme til store markante, men stadig udelukkende i Aarhus eller København.

Hvordan var det at se sit selskab smuldre?

Det var en meget voldsom proces og tid. Det, jeg troede, ikke var muligt, skete, og med lynets hast. Men skal jeg fremkomme med noget positivt, som er min natur, må det være, at det var lærerigt, og at jeg på kort tid fik megen erfaring både om sektoren, mig selv, venner og familie. Det er en situation, jeg aldrig kommer i igen. Det tør jeg godt sige.

Hvordan fik I modet til at afgive over halvdelen af jeres eget selskab?

For det første var det en nødvendighed, og for det andet er det altid bedre at eje en mindre del af en god butik end det hele af en – på daværende tidspunkt – dårlig butik. Det var jo en strategisk beslutning, som gik hånd i hånd med et godt tilbud fra Peter Bohnsen, som vi følte, vi havde god kemi med, og som i den grad reddede os på målstregen. Peter gør det muligt, at vi kan agere i markedet, som vi gør. Det, vi håbede på ved samarbejdets indgåelse, er blevet bekræftet såvel forretningsmæssigt som personligt. Bricks A/S er blevet en rigtig god forretning igen.

Har krisen fået betydning for jeres tilgang i dag?

Man skal altid lære. Man kan vel sige, og ikke fordi vi ikke var grundige, at vi i dag har nogle meget bedre interne som eksterne processer, vi gennemgår, inden vi tager en endelig beslutning.

Hvordan kan I adskille jer fra ejendomsselskaber?

Vi skaber smukke og funktionelle rammer om menneskers liv og arbejde. Det forsøger vi at efterleve ved ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Herudover er vi ingen mellemvare, da vi helst laver noget lidt anderledes, spændende og god arkitektur. Og fokusområdet beliggenhed er umådeligt meget i højsædet.

Har I et mål for virksomheden?

Vi er i en »stille« organisk vækst, hvor vi pt. ansætter et par nøglepersoner, men vil aldrig få en meget stor organisation, fordi vi køber os til ekspertisen i de enkelte projekter og sager. Men det overordnede mål er, at vi kan se vore købere i øjene, og at begge parter er tilfredse, og så vel egentlig blot at følge den udvikling, vi er i gang med, uden at køre for stærkt. Vores fokus er at kunne skabe et af Danmarks bedst drevne og succesfulde ejendoms- og projektudviklingsselskaber. Og jeg kan ærligt sige, at jeg føler, vi er på rette vej. Størrelse? Det er svært, for man ved aldrig, om man står over for lige den forretning, man ikke kan leve uden. Men en balance på en milliard i form af ejendomme og kørende projekter er ikke helt skævt. Vi ser gerne på projektsiden, at vi arbejder med to-tre projekter ad gangen i størrelserne 5.000-10.000 kvadratmeter.

Hvad er passionen i dit virke?

Jeg har verdens bedste arbejde, som jeg selv opfatter som min hobby. Jeg får lov til at skabe og ændre med diverse projekter, som giver et stort ansvar, som jeg også er klar til at tage. Jeg er passioneret omkring kampen i enhver sag, for det er altid en kamp. Men der er det, at det produkt, jeg og Bricks leverer, overlever mig. Sådan er det ikke med så mange produkter.

Hvem sender du stafetten videre til og hvorfor?

Poul Due Jensen, Grundfos. Fordi han er min bedste ven, og fordi han har en spændende historie at berette.