Ny brexit-afstemning er eneste måde at bryde gordisk knude

Den britiske premierministers, Theresa Mays, forhåbninger om at få støtte til sit brexit-kompromis er blevet mindsket, efter at den konservative politiker Justine Greening er blevet den første højtstående politiker i partiet, der bakker op om en ny brexit-afstemning.

Theresa May, Englands premierminister, kritiseres nu af egne partimedlemmer for sin Brexit-taktik. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Ritzau Scanpix

Det skriver The Times.

Justine Greening, der er tidligere undervisningsminister og den første af Theresa Mays tidligere regeringsstøtter, der går imod sit parti, skriver i artikelen i The Times, at premierministerens anstrengelser for at holde Storbritannien i dele af det indre marked, er den værste løsning på alle måder.

Den tidligere undervisningsminister mener, at når begge de største partier er splittet, vil ikke engang en "free vote"-afstemning være tilstrækkelig legitimitet for en afgørende beslutning.

- Den eneste løsning er, at tage den sidste brexit-beslutning ud af hænderne på de fastlåste politikere - væk fra underhåndsaftaler - og give beslutningen tilbage til folket, skriver Justine Greening ifølge The Times.

Theresa May er blevet angrebet fra mange sider i forbindelse med sine indrømmelser over for EU. Blandt kritikerne af premierministerens praktisk anlagte aftale er blandt andet den amerikanske præsident, Donald Trump, der har antydet, at en handelsaftale mellem landene nu er vanskeliggjort, og den tidligere minister Robert Courts, der har udtalt, at han ikke ville kunne se sig selv i spejlet, hvis han underskrev den omtalte brexit-aftale.

De britiske parlamentsmedlemmer skal nu stemme på ændringerne til toldlovgivningen, der er lavet af medlemmer af European Research Group, med det formål at spolere premierministerens planer om en mulig frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien.

/ritzau/FINANS