Ny arbejdsmodel skal prøves af

Både kommunale arbejdsgivere og fagbevægelse er klar til at kigge nærmere på en svensk model, som indebærer tre dages arbejde og tre dages frihed. I Sverige har en række kommuner tilsyneladende gjort gode erfaringer med den såkaldte 3-3-model, som ordningen er døbt.

I Danmark er kommunernes formand, Odenses borgmester Anker Boye (S), positiv over for ideen, også selv om den på papiret kræver en tredjedel mere arbejdskraft.

- Jeg synes, vi skal sætte os ned sammen med Forbundet af Offentligt Ansatte og regne på det. Hvis det kan nedbringe sygefraværet med 68 procent, som det har gjort i Sverige, så kan det jo godt være, at regnestykket får et positivt resultat, siger Anker Boye til Ritzau.

Han peger desuden på, at mere fritid og tre sammenhængende fridage måske kan lokke flere ind i blandt andet social- og sundhedssektoren, der har svært ved at tiltrække og fastholde arbejdskraft.

- Med udsigt til små årgange og flere problemer med at skaffe arbejdskraft er der da ingen anden vej end at prøve det, siger Anker Boye.

Formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte, Poul Winckler, kalder forslaget interessant. Han siger til Radioavisen, at forudsætningerne for at prøve modellen er, at den aftales mellem parterne på den enkelte arbejdsplads, samt at de tre arbejdsdage ikke bliver så belastende, at de tre følgende fridage skal bruges til rekreation.

/ritzau/