Nul rusthuller i mikroskopisk verdensnyhed

Innovation. Personlige netværker har været en af de væsentlige ingredienser bag udviklingen af virksomheden RFIDsec Aps., der i disse dage præsenterer helt ny chip på HI Industri 2007 i Herning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ét er at få en god idé. Noget andet er at få den båret videre gennem produktudvikling til produktion og markedsintroduktion.

Barriererne er mange. Opfinderen og iværksætteren Stephan Engberg, som siden slutningen af 1990erne har beskæftiget sig med, hvordan man kan gøre de nye kommunikationsteknologier sikre på brugernes præmisser, stod for tre år siden med en færdig idé til, hvordan man kan fremstille en RFID mikrochip.

Den garanterer brugeren sikker datahåndtering, differentieret adgang til chippens data a la det, man kender fra computernetværk og tilmed en chip, der ikke kan kopieres.

I mandags, dagens før industrimessens åbning, kom den første sending prototyper fra Sydkorea, og de befinder sig nu i Herning, hvor chippen har fået officielt prædikat af verdensnyhed. I mellemtiden er der sket ting og sager. I 2005 etablerede Stephan Engberg virksomheden RFIDsec Aps. Han kontaktede en af sine personlige bekendte, Henrik B. Granau, der var direktør i Hitachi Data Systems og, som har en lang teknologifortid i blandt andet Texas Instruments og Værdipapircentralen.

Den veletablerede erhvervsmand indvilgede i at indtage direktørstolen i den unge iværksættervirksomhed, hvor han blandt andet fik ansvaret for udvikling af den nok så vigtige forretningsplan, der blandt andet også rummede et kapitel om tiltrækning af investorer.

- Når man står med en ny idé eller nyt produkt er der to meget vigtige elementer, når man skal drøfte ideen med investorer. Man skal have sikkerhed for, at tingene virker, og man skal kunne sandsynliggøre, at der er en efterspørgsel i markedet, fortæller Henrik Granau.

- Forretningsplanen er uhyre vigtigt, for det er ligesom med en gammel bil, der skal til syn. Investorerne står med en skruetrækker og forsøger at stikke hul, hvor der måtte være et skrøbeligt sted. Mange opfindere og iværksættere vil blive overrasket over alle de spørgsmål, de vil blive konfronteret med - spørgsmål de ofte ikke har tænkt på.

Ventureselskaber opgivetDer var for stort gab mellem parternes værdiansættelse af Stephan Engbergs koncept. Igen blev det personlige netværker, der førte RFIDsec videre.

Erhvervsmanden Flemming Grunnet, manden bag investeringsselskabet Genua A/S, og den jyske erhvervsmand Johan Hoffmann, der ejer via holdingselskabet Hoffmann Esbjerg Holding A/S ejer Hoffmann Capital A/S kunne lide, hvad de så og var parate med penge. De ejer i dag selskabet sammen med Stephan Engberg og kompagnonen Morten Harning.

RFIDsec har nu sikkerhed for, at teknologien virker.

Efter et snævert samarbejde med produktudviklingsvirksomheden DELTA, Dansk Elektronik, Lys & Akustik, i Hørsholm, er der også belæg for at sige, at der er styr på produktionen, der kommer til at foregå i Sydkorea.

Men hvad med markedet?

- Ja, man kan sige, at det er der, vi er nu, men vi har selvfølgelig for længst introduceret teknologien for en lang række, potentielle kunder, og deres signaler har ikke været til at tage fejl af. Der er vitterligt et kæmpemarked for vores nye teknologi.

Vore potentielle kunder bliver i første omgang, de virksomheder, der i forvejen beskæftiger sig med at fremstille RFID tags. Vores chip kan indbygges i mange forskellige løsninger, forklarer Henrik Granau.

Der er i dag ti medarbejdere i den lille iværksættervirksomhed med den store ide. Måske vil den vokse til 50 medarbejdere over tid, mener direktøren, men nogen stor produktionsvirksomhed i Danmark bliver det aldrig.

- Vores kernekompetence er softwaren i chippen. Produktionen vil blive lagt i udlandet, tilføjer Henrik Granau, der er i Herning for at introducere den nye teknologi for potentielle partnere.

Udrulningen af den nye chip skal nemlig efter planen ske via partnerskaber. I første omgang går virksomheden efter geografisk nære partnere, men ellers er RFIDsec at betragte som en såkaldt 'instant global' virksomhed, der fra dag ét går efter det globale marked. Henrik Granau venter, at de første chips vil finde kommercielle anvendelse sidst på året eller først i det nye år.