Nu vil Panama tilslutte sig global aftale om skat

Panama er indstillet på at tilslutte sig de internationale aftaler om automatisk udveksling af skatteoplysninger med andre lande og skabe åbenhed om landets finansielle sektor.

Panama er indstillet på at tilslutte sig de internationale aftaler om automatisk udveksling af skatteoplysninger med andre lande og skabe åbenhed om landets finansielle sektor. Her er det demonstranter foran Mossack Fonsecas hovedkvarter i Panama.  (AFP PHOTO / Ed Grimaldo) Fold sammen
Læs mere
Foto: ED GRIMALDO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere lande har efter afsløringerne i de såkaldte Panama-papirer truet med sanktioner over for Panama, der i årevis har fungeret som et skattely for udenlandske velhavere og virksomheder.

»Panamas kurs mod finansiel gennemsigtighed kan ikke ændres,« udtaler vicepræsident Isabel De Saint Malo i en erklæring torsdag.

Tidligere har Panama modsat sig at indføre de internationale skatterapporteringsstandarder, som Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) har vedtaget.

Panama har begrundet modviljen med, at det kunne svække landets finansielle sektor.

I erklæringen fra vicepræsidenten forsikres det, at Panama "er fuldt og helt" indstillet på at tilslutte sig OECD's skatteregler.

Meddelelsen kommer, samme dag som Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien foreslår at sortliste Panama og andre lande, der fungerer som skattely.

Generalsekretæren for OECD, Jose Angel Gurria, ser den panamanske regerings kovending som en konsekvens af det internationale røre, som de lækkede Panama-papirer har udløst.

»Hvis de gør det fuldt ud, så er det en virkelig god nyhed, som vi vil byde velkommen. Det giver et glimt af håb,« siger Gurria torsdag på et pressemøde i Washington.

Det mellemamerikanske land har været i fokus de seneste uger, efter at medier verden over har offentliggjort lækkede dokumenter fra et firma Panama, der har hjulpet velhavere fra hele verden med at oprette skuffeselskaber.

Blandt klienterne optræder statsledere, sportsstjerner og kendisser.

I visse tilfælde er selskaberne etableret med det formål at snyde i skat.