Nu vil briterne kræve skilsmissepenge af EU

Mens Bruxelles kræver op mod 50 milliarder pund af briterne i forbindelse med Brexit, mener briterne omvendt, at det er EU, som skal punge ud.

Foto: JUSTIN TALLIS

Da den britiske premierminister Theresa May i forrige uge iværksatte den såkaldte artikel 50 fra Lissabon-traktaten, som indleder den formelle udmeldelse af EU, indledte de to parter gensidige forsøg på at få penge ud af hinanden.

EU-ledere har udtalt, at briterne må belave sig på at indbetale op mod 50 milliarder pund (435 mia. kroner) som godtgørelse for udestående forpligtelser til EU.

De penge kan EU imidlertid kigge i vejviseren efter, mener briterne, som i stedet har regnet på, hvad EU skylder dem.

En komité i det britiske Overhus har fastslået, at man ikke er juridisk forpligtet til at betale noget som helst til Bruxelles på grund af udmeldingen.

”Det bliver præsenteret som en skilsmissebegæring, hvor vi skylder dem penge,” siger en regeringskilde til The Telegraph. ”Men sådan fungerer det ikke. Det er mere som en afslutning af et træningsforløb eller klubmedlemskab – du fortsætter ikke med at betale for de andre, som bruger faciliteterne efterfølgende.”

Ejer en del af EU

Ifølge avisen anslår tjenestemænd, som ikke er navngivet, at Storbritannien snarere har krav på 78 milliarder kroner, som i dag står i den Europæiske Investeringsbank (EIB).

En anden analyse viser ifølge avisen, at Storbritannien i tillæg kan have krav på udbetalinger fra ejendomme og andre investeringer på op mod 122 milliarder kroner.

EU-ledelsens påstand om, at briterne kan se frem til en regning på op mod 435 milliarder kroner, har sat sindene i kog, idet Storbritannien har indbetalt mere end 4.300 milliarder kroner til EU gennem de sidste 40 år.

”Pengene er investeret i alle mulige ting. Vi har intellektuelle rettigheder, investeringer i bygninger, penge i den europæiske investeringsbank. Vi ejer en del af EU og skylder dem ingen penge,” siger Iain Duncan Smith, parlamentsmedlem og tidligere leder af det konservative parti.

Selv om EUs regning afvises kontant af den britiske regering, har premierminister May fastslået, at Storbritannien vil ”indfri sine forpligtelser over for EU.”