Nu stikker B&O flade

B&O, der i dag offentliggør regnskabstal, venter ny vækst i omsætningen efter lancering af ny teknologi. En flad til en formue

Torben Ballegaard Sørensen, der i sommer overtog ledelsen af Bang & Olufsen efter legenden Anders Knutsen, venter ny vækst til Struer-virksomheden med en helt ny serie af fjernsyn med flade skærme.

I dag udsender B&O nye regnskabstal oven på chockmeldingen om fald i overskuddet på 100 mio. kr. for et halvt år siden, hvor kurserne øjeblikkeligt faldt.

Men på produktsiden ligner B&Os nye fjernsyn til ikke mindre end 150.000 kr. en vinder hos verdens rigeste.

Ifølge Torben Ballegaard Sørensen har alene rygtet om det ny TV-apparats komme skabt et forsalg på »flere hundrede« i hele verden.

»Markedet for plasmafjernsyn er størst i USA og Sydeuropa, men vi tror, at det vil vandre opad til Centraleuropa og videre til Skandinavien,« siger Torben Ballegaard Sørensen.

Teknologien bag B&Os næsten kvadratiske aluminiumsramme om alverdens film- og TV-kunst er den samme, der ligger bag de flade edb-skærme.

Først nu, mener B&O, har de tynde billedskærme nået en kvalitet, som det danske verdensfirma tør lægge navn til.

»Jeg tror på, at den her designfamilie vil være en vækstdriver for os. Vi skal lave ideer og koncepter, der kan holde i årevis. Vi er for små til at overleve på sæsonvarer,« siger Torben Ballegaard Sørensen.

Ideen med fjernsynsrammen vil B&O udvikle til flere produkter. I første omgang et endnu større fjernsyn målrettet det amerikanske marked, hvor B&O sidste år slap et fladskærmsfjernsyn løs.

Torben Ballegaard Sørensen indrømmer gerne, at det virker dyrt, når et fjernsyn koster mere end en bil.

»Vi adresserer den ultra høje niche. Vi har oplevet, at mange af vores trofaste kunder med meget store B&O-installationer venter på sådan et produkt fra os,« siger Torben Ballegaard Sørensen.

Apparatet kan købes fra april, hvor en begrænset produktion på 2.000 af de 17 centimeter tynde fjernsyn sendes ud til fordeling mellem omkring 500 europæiske B&O-forretninger.

De firs kilo fjernsyn kan hænges på væggen. Chefdesigneren anbefaler dog, at man sætter det på gulvet. Enten på en motordrevet drejesokkel eller på et lille staffeli, der kan købes til.

»Så er det lettere at flytte fjernsynet, hvis man får ny sofa,« påpeger David W. Lewis, der siden begyndelsen af 1980erne har stået bag hovedparten af de nye B&O-produkter.