Nu skal Messi stå skoleret for spanske skattemyndigheder

Den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi er i de kommende dage hovedpersonen i en skattesag i Spanien, hvor han er under anklage for at have benyttet skattely til at gemme sin velvoksne formue af vejen.

Messi er først og fremmest kendt for at kunne afdrible kompakte forsvar på fodboldbanen, men de spanske skattemyndigheder mener også, at han har været temmelig god til at drible uden om hans retsmæssige skattepligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE

Med snævre driblinger og elegante kropsvendinger har Lionel Messi i mere end et årti betaget fodboldverden og efterladt forsvarsspillere sagesløse i bestræbelserne på at dæmme op for den argentinske stjerne på grønsværen.

Udenfor banen er Messi og hans far, Jorge Horacio Messi, dog under beskyldning for at have tilsvarende kreative og dygtige til at drible uden om skattemyndighederne i Spanien.

Tirsdag indledes en tre dage lang retssag i Barcelona, hvor Lionel Messi og hans far er anklaget for at snydt den spanske stat for i omegnen af 35 millioner danske kroner, skriver The Guardian.

Bedrageriet skulle have fundet sted i perioden 2007-2009, og det drejer sig om en stribe image-rettigheder, Lionel Messi har tjent millioner på, og hvor pengene via skattely i Uruguay og Belize er gået under radaren hos de spanske myndigheder.

Selvom det er en kendt sag, at det er Jorge Horacio Messi, der administrerer og styrer sin søns velvoksne formue, så er det anklagemyndighedens påstand, at Lionel Messi har haft kendskab til bedrageriet, selvom faderen ifølge Guardian flere gange har stået fast på, at »den eneste ting, min søn gør, er at spille fodbold«.

Tidligere har myndighedern måtte strække våben i et forsøg på at få Messi dømt for skattesnyd, da der ikke har tilstrækkeligt bevis for, at Barcelona-stjernen reelt har haft kendskab til, hvordan hans formue blev håndteret.

»Jeg underskriver dokumenter, men jeg kigger aldrig på dem. Jeg ved ikke, hvad jeg skriver under på. Jeg stoler på min far, der tager sig af de her sager, og jeg gør, hvad han beder mig om. Jeg kigger kun på den endelige opgørelse hvert år for at se, hvor meget jeg har tjent,« forklarede Lionel Messi til en spansk dommer tilbage i 2013.

Lionel Messi ventes selv at skulle afgive forklaring torsdag. Såfremt han og faderen kendes skyldige, kan de blive idømt op til 22 måneder og 15 dages fængsel, men Guardian bemærker, at det næppe vil komme så vidt, eftersom de to ikke er blevet straffet før.

Til gengæld har Messi tidligere været involveret i diverse sager om skattely - senest i den verdensomspændene sag om skattelyet Panama, hvor han var blandt fremtrædende navne, der har benyttet advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Den målfarlige angriber, der er blevet kåret til verdens bedste fodboldspiller fem gange, er ikke den eneste i F.C Barcelona, der tilsyneladende har svært ved at betale det korrekte beløb til skat. Således er holdkammeraterne Neymar og Javier Mascherarona også blevet idømt bøder for at skattebedrageri.

Forbes anslår, at Messi i 2015 tjente godt og vel 500 millioner danske kroner, hvor lønnen fra Barcelona udgjorde 350 millioner, mens de sidste kom fra kommercielle aktiviteter ved siden af.